równanie płaszczyzny przechodzącej przed dwie proste
cola: równanie płaszczyzny przechodzącej przed dwie proste:
l1: x=2+3t, y=−1+2t, z=2−t
l2: x=1+6t, y=2+4t, z=−2t
będę bardzo wdzięczna za pomoc/wytłumaczenie
23 cze 18:21
AS: 1. Obierz dwa różne punkty A i B na pierwszej prostej
2. Obierz dowolny punkt C na drugiej prostej
3. Napisz równanie płaszczyzny przez trzy punkty A,B i C.
23 cze 18:38
cola: mogłabym prosić o pokazanie rozwiązania? bo chcę dobrze zrozumieć na przykładzie
23 cze 18:59
AS: Nic z tego − elementarz trzeba opanować by iść do przodu.
23 cze 19:02
pigor: ..., lub
bierzesz wektor kierunkowy danych prostych
[3,2,−1]
i wektor z danych 2−óch punktów tych prostych [2−1,−1−2,0−2]=
[1,−3,−2]
a wtedy masz równanie wyznacznikowe np takie :
| x−1 y−2 z−0 |
| 3 2 −1 | = 0 ⇔ − 4(x−1) − (y−2) −9z − 2z −3(x−1) + 6(y−2) = 0 ⇔
| 1 −3 −2 |
⇔ −7(x−1) +5(y−2) −11z = 0 ⇔ −7x+7+5y−10−11z = 0 ⇔
7x−5y+11z+3=0 . ..
23 cze 19:08
pigor: ...., oczywiście nie ręczę za moje ...

rachunki , musisz mnie sprawdzić
23 cze 19:12
cola: @pigor wielkie dzięki!
23 cze 19:33