Ekstremum
Walking dreamer: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji y = x2 lnx w przedziale <1,e>.
Jaka liczba dodana w sumie ze swoją odwrotnością jest najmniejsza?
W pierwszej części zadania liczę ekstremum, ale jak zrobić drugą część (to z liczbą dodaną)?
23 cze 17:49
Godzio:
W pierwszej części liczysz ekstremum, sprawdzasz czy należy do przedziału, a następnie
sprawdzasz wartości na końcu przedziału i ze wszystkich wartości wybierasz max i min.
Co do drugiej części
'dodana' czy 'dodatnia'

?
23 cze 17:58
Godzio: Jeśli dodatnia to ... (bo muszę już lecieć

)
Inaczej druga część:
| | 1 | |
Dla jakiego argumentu funkcja f(x) = x + |
| przyjmuje wartość najmniejszą |
| | x | |
(oczywiście f: R
+ → R
+ )
Czyli liczysz ekstremum tej funkcji, a dokładnie minimum
| | 1 | |
f'(x) = 1 − |
| = 0 ⇒ x2 − 1 = 0 ⇒ (x − 1)(x + 1) = 0 |
| | x2 | |
Dla x = 1 osiągnięte jest minimum, a więc najmniejsza wartość
23 cze 18:02
Walking dreamer: Dodana niestety
23 cze 18:03
pigor: ..., lub , niech
x = ? − szukana
liczba, otóż łatwo wykazać, że
x+u{1}x} ≥2,
przy czym równość równa 2 ma miejsce dla
x=1 i ta liczba dodana ze swoją
odwrotnością równą ...

oczywiście też 1 daje w sumie wartość
najmniejszą 2. ...
23 cze 18:23
Walking dreamer: Dzięki
23 cze 18:29