Całki
Anka: Korzystając z definicji zbadać zbieżność całek. Mógłby ktoś sprawdzić czy to dobrze robię ?
Mam taką całkę:
całka od 0 do
∞ z 2
−x dx = lim
a→∞całka od 0 do a z 2
−x =
| | 2−x | |
= lima→∞ |
| w granicach od 0 do a = |
| | ln2 | |
| | 2−a | | 20 | | 1 | |
= lima→∞ |
| − |
| = − |
| |
| | ln2 | | ln2 | | ln2 | |
Czyli całka jest zbieżna.
23 cze 17:18
Godzio: Dobrze
23 cze 17:29
Anka: Dzięki
23 cze 17:30
Anka: A mam jeszcze taką całkę.
Całka od −∞ do −1 z (π− arctg(x))dx = lima→−∞Całka od a do −1 z (π− arctg(x))dx
i teraz rozbijam na 2 całki
lima→−∞[ Całka od a do −1 z πdx − lima→−∞Całka od a do −1 z ( arctg(x)dx]
i teraz ta pierwsza całka wychodzi ∞ czyli tej drugiej nie muszę już liczyć
i całka wyjściowa jest rozbieżna ?
23 cze 17:48
Anka: pomoże ktoś ?
23 cze 18:17
b.: Nie, to nie jest dobrze. Na przykład całka ∫0∞ (1−1) dx jest zbieżna (=0), ale po rozbiciu na
2 całki dostajemy 2 całki rozbieżne. Problem jest w tym, że wzór lim(f(x)+g(x)) = lim f(x) +
lim g(x) nie jest ogólnie prawdziwy, potrzeba, by prawa strona była dobrze określona (np. nie
∞−∞).
Całka jest z arc tg czy z arc ctg? Jeśli to pierwsze (jak napisałaś), to wystarczy szacować:
π− arctg(x) >= π/2 dla dowolnego x
i zastosować kryterium porównawcze.
23 cze 20:58