π | ||
α ∊ [ 0 , | ) | |
2 |
x | y | |||
z = |z|(cosφ + isinφ) gdzie cosφ = | oraz sinφ = | |||
|z| | |z| |
1 | π | |||
|z| = √1 + tg2α = | bo cosα > 0 dla α ∊ [0, | ) | ||
cosα | 2 |
1 | ||||||||
cosφ = | = cosα | |||||||
|
tgα | ||||||||
sinφ = | = sinα | |||||||
|
1 | ||
z = | (cosα + i * sinα) | |
cosα |
1 | ||
|z| = √1 + tg2α = | ||
cosα |
sin2x | cos2x+sin2x | 1 | ||||
1+ | = | = | ||||
cos2x | cos2x | cos2x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |