równanie płaszczyzny przechodzącej przez prostą i punkt
cola: prosta l:
x = 1+3t
y = −1−t
z = 2+t
punkt P = (3,4,2)
Proszę o pomoc..
23 cze 17:13
Godzio:

Wektor kierunkowy prostej: K = [3,−1,1]
Punkt z prostej: P
1(1,−1,2) oraz dany punkt P(3,4,2) dają nam wektor:
PP
1 = [−2,−5,0]
Wektor normalny prostej to iloczyn wektorowy wektorów rozpinających przestrzeń:
N = K x PP
1 = [5,−2,−12]
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez P o wektorze normalnym N:
5(x − 3) − 2(y − 4) − 12z = 0
5x − 2y − 12z − 7 = 0
Mam nadzieję, że nie walnąłem się w obliczeniach
23 cze 17:34
cola: mogłabym prosić o objaśnienie końcowego równania płaszczyzny? x−3 i y−4 rozumiem że wzięło się
z punktu P, więc dlaczego nie ma nic przy z?

dziękuję!
23 cze 17:48
Godzio:
Oczywiście powinno być, zdaje się, że na 'z' zajrzałem na wektor PP
1
23 cze 17:53
cola: jeszcze jedno pytanie, czy przy liczeniu PP1 zawsze odejmujemy P od P1?
23 cze 18:04
Godzio:
Zależy czy liczysz PP1 czy P1P. W przypadku PP1 to tak.
23 cze 21:26