aa
Hugo: Dziadek Mróz
Doradź czy zdalem basha

home.agh.edu.pl/~ggorecki/IS
SO/pop2
/kol2.txt
1. W jaki sposĂłb przekazujemy do skryptu argumenty? Jak dziaĹa komenda shift? W jaki sposĂłb
sprawdziÄ iloĹÄ przekazanych argumentĂłw do skryptu? Podaj przykĹad wywoĹania skryptu
przyjmujÄ
cego minimum dwa argumenty.
a) napisalem ze jest ./skrypt.sh arg1 arg2 .... i tu podajemy argumenty

o to biegalo?
b) Napisac co to shift

przesuwa argumenty do góry
$1 = ala
$2 = ma
$3 = kota
po shifcie
$1 = ma
$2 = kota
$3 = (nic)
c) i tu cholera chyba tez dobrze $# − ilosc argumentów
http://scr.hu/2pdc/m1lsq
i tu:
#!/bin/bash
if [ $# −gt 2 ]; then
echo "za malo"
else
echo "hello world"
#program wlasciwy
fi
2. W jaki sposĂłb moĹźna wykonywaÄ w skryptach bash'owych inne programy lub skrypty? Podaj
przykĹad poznanych wariantĂłw wywoĹywania zewnÄtrznych programĂłw. Jak pobraÄ do skryptu
dane wypisywane na wyjĹciu z takiego programu?
i tu troche lalem wody

ale suma sumaru napisalem ze no zawsze mozna w skrypcie dać nano
plik.txt ale potem

przypomnialem sb że było ('skrypt.sh')

nie napisalem ze sie otwiera w
nowym terminalu ale to napisalem

napisalem tez że export − funkcja zewnętrzna chyba bezsensu
napisalem też o II i << że takie coś istnieje że strumienie i że plik || plik ale to tak ino

3. NapisaÄ skrypt sprawdzajÄ
cy, czy istnieje podany jako argument plik i wypisujÄ
cy
odpowiedni komunikat na ekranie. JeĹli plik istnieje powinien pojawiÄ siÄ napis: plik o
podanej nazwie istnieje, w przeciwnym razie plik taki powinien zostaÄ utworzony tak, by jego
pierwszÄ
liniÄ stanowiĹ napis: Plik utworzono: i bieĹźÄ
ca data/czas.
#!/bin/bash
if [ −f $1]; then
echo "plik o podanej nazwie istnieje" #

i haah chyba powinno byc echo "$1 istnieje" xd
else
touch $1 << "Plik utworzono set −TIME" # ale ta końcówka chyba źle

Powinienem zdac



Hugo: a nie w drugim ;−;?!
:(( Dziadek ale
1) shift mam dobrze, przekazywanie no to ze w komendzie , minimalne argumenty tez dobrze
chyba

$# −lt 2 (suma argumentów mniejsze od 2) to jest chyba dobrze ?! ;−;
2) napisalem że to ('skrypt.sh') w jakims stopniu to slowo klucz
3) if [ if $1] czy istnieje

ważny moment
touch jak by nie , << set TIME troche podrąbłem ale istnieje time samo, a << to strumen wiec
niby cos blisko
Myślisz ze nie zaliczy? szczerze