całka nieoznaczona
lola22: Hej, nie umiem rozwiązać tej całki, pomoże ktoś?
∫1(x−1)*x2
próbowałam już wszystkie metody i nic...
23 cze 15:27
ICSP: zapisz ułamek za pomocą dużej litery U.
23 cze 15:28
J:
a próbowałaś rozkład na ułamki proste ?
23 cze 15:28
Przemysław: Chyba rozkład na ułamki proste?
23 cze 15:28
Przemysław: O przepraszam
23 cze 15:28
23 cze 15:29
ICSP: | | A | | B | | C | |
jeżeli po dx to rozkłąd na ułamki proste : |
| + |
| + |
| |
| | x − 1 | | x | | x2 | |
| | 1 | |
jeżeli po innej zmiennej to = |
| * "zmienna" + C |
| | (x−1)x2 | |
23 cze 15:30
lola22: jak mam rozłożyć to na ułamki proste? moge tak o rozbic mianownik?
23 cze 15:30
J:
tak, jak Ci napisał ICSP
23 cze 15:31
lola22: skąd to się wzięło? te mianowniki?
23 cze 15:31
J:
tzn oblicz: A , B , C ... i rozbijesz na trzy całki
23 cze 15:31
J:
po co piszesz ,że próbowałaś wszystkich metod, jak nie masz pojęcia o rozkładzie
23 cze 15:32
lola22: Bo myslałam że znam wszystkie metody
23 cze 15:32
sylwia1607: Bo to całka wymierna
23 cze 15:33
lola22: ok, już chyba pamiętam...dziękuje za pomoc!
23 cze 15:34
J:
A*x3 +B*x2(x−1) + Cx(x−1) = 1 ... utwórz układ równań i oblicz: A,B,C
23 cze 15:35
lola22: Tak, teraz już wiem

nie zauważyłam nawet że to wymierna jest...Bo w zadaniu mam do
policzenia całkę niewłaściwą
23 cze 15:38
lola22: Dalej coś mi nie wychodzi...
1=A*x3 +B*x3−B*x2 + C*x2−Cx
0=A+B
0=−B+C
0=−C
1=?
23 cze 15:43
J:
moja wina ..sorry .. Ax2 + Bx(x−1) + C(x−1) = 1
23 cze 15:49
lola22: a czemu C nie jest pomnożone przez x2?
23 cze 15:52
lola22: tzn przez x
23 cze 15:53
23 cze 15:54