wykres
Aneta: sporzad wykes an=−2n+4 < n 5
tzeba mi to obliczyc chodzi o a1 a2 az do 5
undefined
23 cze 14:22
J:
a co jest z prawej strony nierówności ?
23 cze 14:23
Aneta: to trzeba obliczyc a1=−2+4 i nie wiem co dalej ma byc
23 cze 14:24
Aneta: to jeszcze sie mnozy
23 cze 14:25
J:
a1 = −2*1 +4 = ?
a2 = −2*2 + 4 = ?
a3 = −2*3 + 4 = ?
... itd
23 cze 14:26
Aneta: no to wiem tylko jak to policzyc pozniej i dac na wykres
23 cze 14:32
J:
nie wiesz ile to jest − 2 + 4 ?
23 cze 14:32
Aneta: −2+4=2 tylko co dalej
23 cze 14:34
J:

oblicz wszystkie a
n , potem na osi OX zaznacz 1,2,3,4,5
i odpowiadające i9m warości a
n , na rysunku masz przykład dla n = 3 i a
3 = −2
23 cze 14:37
zieło sie to 3: nie kumam tego skad wzieło sie to 3 ?
23 cze 14:41
J:
oprzytomniej .... aby obliczyć wyraz an ... do wzoru podstawiasz wartość n
np: a1 = −2*1 + 4 = 2 ... itd
23 cze 14:43