Wyznaczyć promień i zakres zbieżności szeregu potęgowego
sakos: Wyznaczyć promień i znaleźć zakres zbieżności szeregu potęgowego ∑(x+1)n/n4n
23 cze 13:03
Saizou :
x
o=−1
np. z tw. Cauchy'ego−Hadamarda mamy że
| | 1 | | 1 | |
g=limsupn→∞n√|cn|=limsu√n→∞n√ |
| = |
| |
| | n*4n | | 4 | |
szereg jest zbieżny dla −5<x<3
możesz też sprawdzić końce czy można je dołączyć do "zbieżności"
23 cze 13:20
J:
| an+1 | | n | | 1 | |
| = |
| oraz limn→∞ = |
| |
| an | | 4n+4 | | 4 | |
Kołozbieżności: I x +1 I < 4 ⇔ − 5 < x < 3
środek szeregu: a = −1
23 cze 13:29
J:
upss ... niepotrzebnie
23 cze 13:30
Saizou :
J możesz się pobawić w badanie zbieżności na końcach przedziału
23 cze 13:38
sakos: Dzięki wielkie
23 cze 13:39