matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
Jarząbek i Zen64:
Czy to z grubsza poprawny wywód: Wykazać że jeżeli a,b∊N ⋀ a≥3 ⋀b=a+1 to a
b
>b
a
Wywód
: Niech a=n,zatem a
b
=n(n
n
) ⋀ b
a
=(n+1)
n
n(n
n
)
Teraz na mocy tw Cauchego ciąg
jest rozbieżny (→
∞
)−szczególy pomijam
(n+1)
n
n(n
n
)
Czyli na mocy kryterium d'Alemberta ciąg
jest rosnący−szczegóły pomijam
(n+1)
n
n(n
n
)
Czyli można napisać lim
> 1
(n+1)
n
n→<3;
∞
) czyli a
b
>b
a
c,n,w
?
23 cze 11:49