wyznaczenie ekstremum lokalnego funkcji
Sylwia1607: Witam,
mam problem
polecenie brzmi: wyznacz ekstremum lokalne funkcji:
f=x3 + y3 + x2 + 2xy + y2
obliczyłam pochodne po x i y:
f po x (y stała)=3x2 + 2x + 2y
f po y (x stała)=3y2 + 2x + 2y
teraz przyrównałam do 0:
3x2 + 2x + 2y = 0 /*(−1)
3y2 + 2x + 2y = 0
−3x2 − 2x − 2y = 0
3y2 + 2x + 2y = 0
_______________
...i teraz 2x i 2y się skrócą i zostaje −3x2 + 3y2=0
wynik wyszedł mi y=x, nie wiem co dalej..:(
23 cze 10:52
henrys: |y|=|x| i rozwiązujesz dalej układ równań.
23 cze 15:23
sylwia1607: Udało się, dziekuje za pomoc
23 cze 15:28