bardzo proszę o pomoc
zinekkk: Dwa warianty wypłaty premii:
wypłatę 10 000 zł natychmiast lub wypłatę za rok w wysokości 12 000 zł.
Stopa procentowa dostępnych na rynku depozytów wynosi 6%, a kapitalizacja jest miesięczna.
Który wariant bardziej się opłaca?
23 cze 01:13
Janek191:
K = K0*(1 + p)n
gdzie
K0 = 10 000 zł
p = 6% : 12 = 0,5% = 0,005
n = 12
czyli
K = 10 000*( 1,005)12 ≈ 10 617
Odp. II wariant bardziej się opłaca.
============================
23 cze 08:00
zinekkk: dziękuję bardzo
23 cze 09:32
zinekkk: Jeszcze mam pytanie. Te 12 000 zł liczę identycznie jak te 10 000 zł , tak ?
K to jest wartość przyszła, a K
0 to wartość obecna
23 cze 09:46
Janek191:
10 617 < 12 000
23 cze 11:24