analiza granica ciagu
andromeda: zad 1. lim n→∞ n√ 3n + 5n+ cos2n2
zad.2 wklesosc i wypuklosc funkcji
f(x)= 4x +1/x2
23 cze 01:02
Janek191:

z.2
| | 1 | |
f(x) = 4 x + |
| = 4 x + x−2 , x ≠ 0 |
| | x2 | |
więc
f '(x) = 4 − 2 x
−3
| | 6 | |
f ''(x) = 6 x−4 = |
| > 0 dla x ≠ 0 |
| | x4 | |
Funkcja f jest wypukła w przedziałach

−
∞ , 0), ( 0, +
∞ )
=============================================
23 cze 08:07
Janek191:
z.1
bn = n√ 3n + 5n + cos2 n2
więc
an = n√5n = 5
cn = n√3*5n
Mamy
an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = 5 i lim cn = 5
n→∞ n→∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim bn = 5
n→∞
23 cze 08:23