Granica ciagu
Laura: Oblicz granice ciągów o wyrazie ogólnym:
a) √4n2 + 9n −2 −2n
Jakbym nie liczyła to albo wychodzi mi nieskończoność * 0 albo nieskończoność − nieskończoność
23 cze 00:39
ICSP: Próbowałaś pomnożyć licznik i mianownik przez √4n2 + 9n − 2 + 2n ?
23 cze 00:49
Laura: Fakt! Zapomniałam o tym. Dzięki
23 cze 00:51
Janek191:
| | 4 n2 + 9 n − 2 − 4n2 | |
an = |
| = |
| | √4 n2 + 9n − 2 + 2n | |
| | 9 n − 2 | |
= |
| ; dzielimy licznik i mianownik przez n |
| | √4 n2 + 9 n − 2 + 2 n | |
więc
| | 9 − 0 | | 9 | |
lim an = |
| = |
| |
| | √ 4 + 0 − 0 + 2 | | 4 | |
n→
∞
23 cze 08:30