Proszę o pomoc w rozwiązaniu granicy funkcji - bez reguły de l'Hospitala
sew:
23 cze 00:06
Mariusz: Wielomiany Czebyszewa były ?
23 cze 00:12
sew: Nie.
23 cze 00:13
b.: a3−b3 = (a−b)*(...),
1 − cos 4x = 2 sin2(2x)
23 cze 00:14
ICSP: Zastosowanie wzoru na różnicę sześcianów oraz późniejsze pomnożenie licznika i mianownika przez
1 + cos(4x) powinno rozwiązać problem.
23 cze 00:15
Mariusz: Postaraj się zrobić sin2(x) w liczniku
(pomnóż przez odpowiednią jedynkę)
23 cze 00:16
sew: Dzięki
23 cze 00:30
Mariusz: To z wielomianami Czebyszewa
| | 1 | |
czyli zamianą cos3(4x) na |
| (cos(12x)+3cos(4x)) też by zadziałało |
| | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 1− |
| cos(12x)− |
| cos(4x) | | | 4 | | 4 | |
| |
| |
| x2 | |
| | 1 | 4−cos(12x)−3cos(4x) | |
= |
|
| |
| | 4 | x2 | |
| | 1 | 1−cos(12x)+3−3cos(4x) | |
= |
|
| |
| | 4 | x2 | |
| | 1 | 2sin2(6x)+6sin2(2x) | |
= |
|
| |
| | 4 | x2 | |
| | 1 | | 72(sin(6x))2 | | 24(sin(2x))2 | |
= |
| ( |
| + |
| ) |
| | 4 | | (6x)2 | | (2x)2 | |
23 cze 00:53
Mariusz: Gdybyś znał wielomiany Czebyszewa to byś miał ułatwioną tą podmiankę
23 cze 00:56
Mariusz: Wzorek rekurencyjny na wielomiany Czebyszewa wyprowadzisz sobie
korzystając dwa razy ze wzoru na cosinus sumy i raz ze wzoru na cosinus różnicy
Następnie korzystając z funkcji tworzących (lub z twojej ulubionej metody)
możesz uzyskać wzór jawny
Mając wielomiany Czebyszewa trzeba jeszcze skorzystać z algorytmu redukcji
T(n)=cos(n arccos(x))
23 cze 05:32