trygonometria
kyrtap: Zna ktoś może wzór na iloraz sinusów?
22 cze 22:33
b.: oczywiście:
(skracamy przez sinus)
22 cze 22:34
kyrtap: jakaś sensowniejsza odpowiedź?
22 cze 22:36
Saizou : a po co Ci to ?
22 cze 22:37
kyrtap: do teorii obwodów
22 cze 22:39
Saizou : możesz kombinować coś ze wzorami Eulera
22 cze 22:45
ZKS:
Najlepsze to co widziałem, kiedyś był zapis
| | sinx | |
limn → ∞ |
| = limn → 0 six = 6, |
| | n | |
ponieważ n z mianownika upraszcza się z n z licznika.
22 cze 22:50
bezendu:
ZKS

wszystkie zadania dziś na egzaminie weszły

!
22 cze 22:55
ZKS:
To gratuluję w takim razie.
22 cze 23:05
pigor: ..., w czym problem przecież z tw. sinusów
| | a | | b | |
masz :np. |
| = |
| , a stąd i z własności proporcji |
| | sinα | | sinβ | |
| sinβ | | b | |
| = |
| ...  i tyle masz swój iloraz sinusów. ...  |
| sinα | | a | |
22 cze 23:44
kyrtap: pigorek a ja nie znam a i b ?
22 cze 23:51
b.: Może napisz dokładniej, co z tym ilorazem chcesz zrobić.
23 cze 00:10
pigor: ... , a w teorii obwodów (...

nie mam o niej zielonego pojęcia),
nie chodzi o to, aby sobie te obwody "podzielić" na trójkąty i zmierzyć
ich boki, aby znaleźć ilorazy (stosunki) sinusów odpowiednich kątów
23 cze 00:13
pigor: ..., potrzebne (te ilorazy) − jak mniemam − do
poprowadzenia rozgałęzień rozmaitych obwodów co
23 cze 00:16
kyrtap: w zasadzie to przebiegi są sinusoidalne ale w zasadzie już chyba rozwiązałem to z zastosowaniem
sumy sinusów
23 cze 00:17
Hugo: prosze pana ale to trzeba wyprowadzic
23 cze 00:26