Równanie różniczkowe
elos: y'' + 16y = 32x2
Znalazla by sie jakas dobra dusza ktora by rozwiazala ten przyklad wraz z opisaniem krokow?
22 cze 21:07
sew: Krok 1
y''+16y=0
Tworzymy wielomian charakterystyczny
r2+16=0 <=> r=±4
Całka ogólna
y0=C1e4x+C2e4x
y0=C1cos(4x)+C2sin(4x) C.O.R.R.J.
Krok 2
y''+16y=32x2 (1)
Metoda przewidywań
Przewidujemy rozwiązanie całki szczególnej w postaci wielomianu, mamy
ys=D2x2+D1x+D0
y's=2D2x+D1
y''s=2D2
Podstawiając do (1) mamy
2D2+16D2x2+16D1x+16D0=32x2
Przyrównując odpowiednie współczynniki przy odpowiednich wykładnikach zmiennej x otrzymujemy
16D2=32=>D2=2
D1=D0=0
Całka szczególna
ys=2x2 C.S.R.R.N.J
Krok 3
C.O.R.R.N.J.=C.O.R.R.J+C.S.R.R.N.J
y0=C1cos(4x)+C2sin(4x)+2x2
Mając dane warunki początkowe wyznacza się stałe C1 i C2
22 cze 23:56
Mariusz: y=eλx
λ2eλx+16eλx=0
λ2+16=0
(λ+4i)(λ−4i)=0
ys=C1(t)cos(t)+C2(t)sin(t)
Wstawiasz to do równania y''+16y=32x2 i przekształcasz w układ równań
22 cze 23:58