pochodna cząstkowa
szymik: pochodne cząstkowe
| | δF (0,1) | | δF (1,1) | |
Obliczyć |
| , |
| jeżeli f(x,y)= xarctg(y2) |
| | δx | | δy | |
Mógłby ktoś mi to rozpisać jak krok po kroku zrobić zadanie?
22 cze 20:42
22 cze 20:45
J:
i dalej..
| | 2*1*1 | | 2 | |
fy(1,1) = |
| = |
| = 1 |
| | 1 + 12 | | 2 | |
22 cze 20:57
Szymik: Rozpisuje to ze wzoru na mnożenie pochodnych, dobrze rozumiem ?
22 cze 21:03
J:
nie ... jak liczysz pochodną po x , to zmienną y traktujesz jako wartość stałą
i odwrotnie
22 cze 21:05
Szymik: Wiec nie muszę tego rozpisywać ze wzoru na mnożenie pochodnych ?(pochodna z pierwszej
*niezmieniona druga..)
22 cze 21:07
J:
nie ... to jest zupełnie inny temat
22 cze 21:08
Szymik: Ach, chyba zrozumiałem . Dla przykładu x, gdy y jest stała . Należy on do całej funkcji
arctgy
2 , wiec możemy wyrzucić całe to wyrażenie przed nawias, z x liczymy pochodna =1 . Stad
ten wynik, mam rację?
22 cze 21:13
J:
fx ... wyrażenie: arctgy2 traktujemy jako stałą np A
(A*x)' = A ,zatem pocchodna z x*arctgy2 = arctgy2
22 cze 21:17
Szymik: Rozumiem, dziękuje za pomoc
22 cze 21:22
J:
a pochodną fy rozumiesz ?
22 cze 21:23