matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć pochodną funkcji f(x)=x^(1/3) dla x_0=1
bambi:
Wyznaczyć pochodną funkcji f(x)=
3
√
x
dla x
0
=1 wzór znam i rozumiem
f(x
0
+Δx) − f(x
0
)
f'(x)=lim
(
Δ
x
→
0
)
Δx
ale utknąłem w miejscu gdzie przy kwadratowym pierwiastku powinienem zastosować sprzężenie
f(1+Δx)−f(1)
3
√
(1+Δx)
− 1
f'(x)=lim
(
Δ
x
→
0
)
=
=...
Δx
Δx
nie mam pojęcia co zrobić, gdyby ktoś mógłby mi wytłumaczyć byłbym bardzo wdzięczny
22 cze 20:24
ZKS:
Wskazówka
a
3
− b
3
a − b =
.
a
2
+ ab + b
2
22 cze 20:28
bambi:
wciąż nie łapię
22 cze 20:31
J:
podstaw za a i b te pierwiastki
22 cze 20:33
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick