rachunek
mat:
Wiadomo, że A i B są niezależne oraz P(A) = 3/4, P(B) = 1/4. Oblicz P(A ∪ B)
| | 3 | | 1 | | 3 | |
skoro są niezależne to P(A∩B)=P(A)*P(B)= |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
| | 3 | | 1 | | 3 | | 13 | |
P(A∪B)= |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | | 16 | |
22 cze 19:30
mat: ?
22 cze 19:40
mat: Czy to prawda, że prawdopodobieństwo zdarzenia: w pięciu próbach Bernoulliego z parametrem p =
0, 5 otrzymamy więcej porażek niż sukcesów jest równe 1/2? Uzasadnij odpowiedź. ?
22 cze 19:46
mat: ?
22 cze 20:23
Kacper:
raczej tak
22 cze 20:25
mat:
Kacper pomożesz z tm bernulim ?
22 cze 20:32
mat: ?
22 cze 21:25
mat: ?
22 cze 22:35
mat: ?
22 cze 23:05
b.: Tak, bo p−stwo 3 (odpowiednio, 4, 5) sukcesów jest takie samo, jak 3 (odpowiednio 4, 5)
porażek.
23 cze 00:09
mat:
ale jak to przedstawić obliczeniami ?
undefined
23 cze 09:48
Mila:
| | 1 | |
p= |
| − prawd. sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 2 | |
| | 1 | |
q= |
| − prawd. porażki w pojedynczej próbie |
| | 2 | |
A−liczba sukcesów mniejsza niż porażek
| | | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(S5=0)= | * |
| )0* |
| )5= |
| 0 sukcesów |
| | | 2 | | 2 | | 32 | |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(S5=1)= | * |
| )1* |
| )4=5* |
| 1 sukces |
| | | 2 | | 2 | | 32 | |
| | | | 1 | | 1 | |
P(S5=2)= | *p2*q3=10* |
| )5=10* |
| 2 sukcesy |
| | | 2 | | 32 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 16 | | 1 | |
P(A)= |
| +5* |
| +10* |
| = |
| = |
| |
| | 32 | | 32 | | 32 | | 32 | | 2 | |
23 cze 19:02