matematykaszkolna.pl
Zadanie z ciągu, funkcji i całka hela: Ciąg (−1)n , n∍N a. jest zbieżny b. nie jest ograniczony c. ma granicę nieskończoną d. zawiera podciąg zbieżny Funkcja ciągła a. ma granicę w każdym punkcie dziedziny b. jest różniczkowalna c. jest monotoniczna d. jest całkowalna Funkcja f o wzorze f(x)=x2 a. ma maksimum lokalne w zerze b. ma minimum lokalne w zerze c. nie ma w ogóle ekstremów lokalnych d. ma ekstremum w punkcie różnym od zera e. jest wklęsła f. jest wypukła Przyrost wartości funkcji f jest całką a. funkcji f b. pierwszej pochodnej funkcji f c. drugiej pochodnej funkcji f Proszę o pomoc i krótkie objaśnienie dlaczego dana odpowiedź jest prawidłowa. dziękuję
22 cze 19:22
5-latek: hela (−1)n n∊N nie jest ciagiem to tylko jakies wyrażenie Ciag ma swoje oznaczenie np. an = lub bn= i td np. sprawdza) czy jest zbieżny a1=−1 a2=1 a3=−1 a4=1 i jaki wniosek ?
22 cze 19:56
hela: Według moich notatek jest ciągiem... wydaje mi sie, że jest zbieżny, ale nie rozumiem tego zbyt...
22 cze 20:03
J: Zapis (−1)n ... nie oznacza ciągu , ciąg an = (−1)n: a) nie jest zbieżny b) jest ograniczony c) nie ma granicy nieskończonej d) nie zawiera podciągu zbieżnego
22 cze 20:11
J: 2) Funkcja ciągła: a) ma granicę w każdym punkcie dziedziny b) nie musi być różniczkowalna c) nie musi być monotoniczna d) jest całkowalna
22 cze 20:14
5-latek: Otoz samo (−1)n nie jest ciagiem liczbowym Ciagiem liczbowym nazywamy kazda funkcje (zwróć uwagę na ten zwrot f: N→R okreslona na zbiorze N liczb naturalnych o wartościach w zbiorze R liczb rzeczywistych Jeśli ciag liczbowy to funkcja to czy funkcja jest np. x+3 czy powinien być zapis taki f(x)= x+3? Wiec w ciagach zamiast f(n) należy pisać (an) lub bn lub cn itd. dla n∊N Prawidlowy zapis powiniem wygladac np. nastepujaco an=(−1)n dla n∊N Dlaczego twierdzisz ze jest zbieżny ? Przeciez widzisz ze się rozbiega od −1 do 1
22 cze 20:14
hela: jest ograniczony? skoro wychodzą tylko wartości 1 i −1?
22 cze 20:30
J: tak ... z góry ogranicz go: M = 1 , z dołu: M = − 1
22 cze 20:32
5-latek: tez bym powiedzil ze tak bo ciag an=(−1)n nie ma granicy
22 cze 20:39
hela: czyli pierwsze to odpowiedz c? czy mam racje ze w trzecim pytaniu funkcja jest wypukla?
22 cze 20:41
J: Cześć 5−latek emotka nie rozumiem, co masz na myśli "też bym powiedział tak"
22 cze 20:42
5-latek: Co do zadania nr 2 to jest takie twierdzenie Niech f: D→R będzie funkcja której dziedzina będzie niepusty podzbor D zbioru R Jeśli funkcja f jest rozniczkowalna (lewostronnie prawostronnie ) w punkcie x0 ∊D to f jest funkcja ciagla (lewostronnie ,prawostronnie ) w punkcie x0 . J emotka czesc . Przyda się tutaj to twierdzenie ?
22 cze 20:47
J: Jasne,że się przyda emotka
22 cze 20:48
5-latek: Witajemotka Pisalem to gdy jeszcze nie było Twojego postu . Odpowiedzialem na pytanie heli z 20:30 Jednak tez trafiłem emotka
22 cze 20:50
hela: Ok, ja rezygnuje... bo i tak nic z tego nie rozumiem, chociaż jedno już sie rozjaśniło emotka dzięki
22 cze 20:58
Janek191: rysunek f(x) = x2 b) Ma minimum lokalne w zerze f ) Jest wypukła
22 cze 21:11
b.: > (−1)n n∊N nie jest ciagiem to tylko jakies wyrażenie > Prawidlowy zapis powiniem wygladac np. nastepujaco an=(−1)n dla n∊N Skoro już się tak czepiamy, to Twój zapis − pomijając dodatkowe słowo 'dla' − nie jest lepszy od oryginalnego. Równość oznacza, że dwa obiekty są takie same, więc (−1)n jest tak samo dobre − albo tak samo złe − jak an = (−1)n. Typowo ciąg oznacza się tak: ((−1)n), albo ((−1)n)n, albo ((−1)n)n∊N, albo ((−1)n)n=1 − zależnie od tego, czy z kontekstu jest jasne, co jest argumentem i jaki zbiór przebiega. Można by też napisać (ale nie jest to tak typowe): ciąg a, gdzie an = (−1)n. > czy funkcja jest np. x+3 czy powinien być zapis taki f(x)= x+3? Znowu − nie ma znaczenia emotka Formalnie funkcją jest f, więc zapis powinien być taki: funkcja f:X−>Y, gdzie f(x)=x+3. Albo taki jak w 3. zadaniu powyżej. Oczywiście poza ultrapurystami nikt się takimi drobiazgami nie przejmuje emotka
22 cze 22:27
henrys: nareszcie emotka
22 cze 22:32
b.: A co do samego zadania: 1 tylko d (wbrew temu, co wyżej napisane), w 2, d − raczej nie, np. funkcja f(x)=1/x jest ciągła, ale nie jest całkowalna. 4 − b: zachodzi f(b)−f(a) = ∫ab f'(x) dx (np. jeśli f jest ciągła na [a,b] oraz różniczkowalna na (a,b)).
22 cze 22:33
5-latek: Dzien dobry b emotka Definicje ciągu oraz jak oznaczamy ciag zaczerpnalem z książki Granica i ciaglosc funkcji Antoni Chronowski, Henryk Kąkol, Zbigniew Powazka z serii Matematyka dla ciekawych PIsza oni także: Ciag liczbowy określa się zwykle za pomocą wzoru ogolnego lub za pomocą wzoru indukcyjnego (rekurencyjnego ). \Dla przykładu ciag
 1 
an=

jest określony wzorem ogolnym
 n 
natomiast ciag \ a1=1,an+1= an+2 jest określony wzorem indukcyjnym . Ty pewnie masz wyksztalcenie nauczycielskie wiec weisz lepiej ode mnie (ja skonczylem stara szkole srednia i może zapisy się zmienily teraz Przyjmuje to do wiadomości Natomiast co do funkcji to zawszse piszse funkcja f(x)= lub y=. lub g(x)= Pozdrawiam emotka
23 cze 17:35
b.: Ja się czepiałem tylko dlatego, że Ty się czepiałeś emotka Z oznaczeniami jest trochę tak, że trzeba znaleźć złoty środek, nie mam nic przeciwko zapisowi
 1 1 
,,ciąg an=

'', jednak nie uważam go za lepszy niż ,,ciąg

'', tylko za dokładnie
 n n 
taki sam emotka Oba są moim zdaniem odrobinę nieprecyzyjne (w zasadzie an jest n−tym wyrazem ciągu, czyli liczbą, a nie ciągiem), ale gdyby chcieć pisać wszystko tak, żeby było formalnie poprawne, to byłoby to mało zrozumiałe. No i poza tym wiele rzeczy niektórzy określają tak, inni siak. Na potrzeby szkolne zwykle ustala się definicje i oznaczenia (np. N={0,1,...}), ale w niektórych książkach mogą być inne (np. N={1,2,...}). Dlatego to że w jakiejś książce jest jakoś, to nie znaczy, że jak ktoś napisze inaczej to jest od razu źle.
23 cze 20:54
5-latek: OKemotka A napisz dlaczego w zadaniu nr 1 odpowiedz prawidlowa to d)
23 cze 21:08
Janek191: an = (−1)n , n ∊ ℕ+ −1,1,−1,1,−1,1, ... Podciągi zbieżne: 1) 1,1,1,1,1, ... 2) − 1,−1,−1,− 1, ...
23 cze 23:20
5-latek: Czesc henrys Co nareszcie ?
24 cze 16:40
henrys: Co do ciągu (−1)n zgadzam się z b. Zdziwiło mnie, że nikt na to wcześniej nie zwrócił uwagi,a nie chciałem się wtrącać. Podobnie funkcję, również możesz inaczej zapisać niż wyżej, lub opisać słownie. emotka
24 cze 16:59