Zadanie z ciągu, funkcji i całka
hela: Ciąg (−1)n , n∍N
a. jest zbieżny
b. nie jest ograniczony
c. ma granicę nieskończoną
d. zawiera podciąg zbieżny
Funkcja ciągła
a. ma granicę w każdym punkcie dziedziny
b. jest różniczkowalna
c. jest monotoniczna
d. jest całkowalna
Funkcja f o wzorze f(x)=x2
a. ma maksimum lokalne w zerze
b. ma minimum lokalne w zerze
c. nie ma w ogóle ekstremów lokalnych
d. ma ekstremum w punkcie różnym od zera
e. jest wklęsła
f. jest wypukła
Przyrost wartości funkcji f jest całką
a. funkcji f
b. pierwszej pochodnej funkcji f
c. drugiej pochodnej funkcji f
Proszę o pomoc i krótkie objaśnienie dlaczego dana odpowiedź jest prawidłowa. dziękuję
22 cze 19:22
5-latek: hela (−1)n n∊N nie jest ciagiem to tylko jakies wyrażenie
Ciag ma swoje oznaczenie np. an = lub bn= i td
np. sprawdza) czy jest zbieżny
a1=−1
a2=1
a3=−1
a4=1 i jaki wniosek ?
22 cze 19:56
hela: Według moich notatek jest ciągiem... wydaje mi sie, że jest zbieżny, ale nie rozumiem tego
zbyt...
22 cze 20:03
J:
Zapis (−1)n ... nie oznacza ciągu ,
ciąg an = (−1)n:
a) nie jest zbieżny
b) jest ograniczony
c) nie ma granicy nieskończonej
d) nie zawiera podciągu zbieżnego
22 cze 20:11
J:
2) Funkcja ciągła:
a) ma granicę w każdym punkcie dziedziny
b) nie musi być różniczkowalna
c) nie musi być monotoniczna
d) jest całkowalna
22 cze 20:14
5-latek: Otoz samo (−1)n nie jest ciagiem liczbowym
Ciagiem liczbowym nazywamy kazda funkcje (zwróć uwagę na ten zwrot f: N→R okreslona na
zbiorze N liczb naturalnych o wartościach w zbiorze R liczb rzeczywistych
Jeśli ciag liczbowy to funkcja to czy funkcja jest np. x+3 czy powinien być zapis taki
f(x)= x+3?
Wiec w ciagach zamiast f(n) należy pisać (an) lub bn lub cn itd. dla n∊N
Prawidlowy zapis powiniem wygladac np. nastepujaco
an=(−1)n dla n∊N
Dlaczego twierdzisz ze jest zbieżny ?
Przeciez widzisz ze się rozbiega od −1 do 1
22 cze 20:14
hela: jest ograniczony? skoro wychodzą tylko wartości 1 i −1?
22 cze 20:30
J:
tak ... z góry ogranicz go: M = 1 , z dołu: M = − 1
22 cze 20:32
5-latek: tez bym powiedzil ze tak
bo ciag an=(−1)n nie ma granicy
22 cze 20:39
hela: czyli pierwsze to odpowiedz c? czy mam racje ze w trzecim pytaniu funkcja jest wypukla?
22 cze 20:41
J:
Cześć
5−latek 
nie rozumiem, co masz na myśli "też bym powiedział tak"
22 cze 20:42
5-latek: Co do zadania nr 2 to jest takie twierdzenie
Niech f: D→R będzie funkcja której dziedzina będzie niepusty podzbor D zbioru R
Jeśli funkcja f jest rozniczkowalna (lewostronnie prawostronnie ) w punkcie x
0 ∊D to f jest
funkcja ciagla (lewostronnie ,prawostronnie ) w punkcie x
0 .
J 
czesc . Przyda się tutaj to twierdzenie ?
22 cze 20:47
J:
Jasne,że się przyda
22 cze 20:48
5-latek: Witaj

Pisalem to gdy jeszcze nie było Twojego postu . Odpowiedzialem na pytanie
heli z 20:30
Jednak tez trafiłem
22 cze 20:50
hela: Ok, ja rezygnuje... bo i tak nic z tego nie rozumiem, chociaż jedno już sie rozjaśniło

dzięki
22 cze 20:58
Janek191:

f(x) = x
2
b) Ma minimum lokalne w zerze
f ) Jest wypukła
22 cze 21:11
b.: > (−1)
n n∊N nie jest ciagiem to tylko jakies wyrażenie
> Prawidlowy zapis powiniem wygladac np. nastepujaco an=(−1)
n dla n∊N
Skoro już się tak czepiamy, to Twój zapis − pomijając dodatkowe słowo 'dla' − nie jest lepszy
od oryginalnego. Równość oznacza, że dwa obiekty są takie same, więc (−1)
n jest tak samo
dobre − albo tak samo złe − jak a
n = (−1)
n.
Typowo ciąg oznacza się tak: ((−1)
n), albo ((−1)
n)
n, albo ((−1)
n)
n∊N, albo
((−1)
n)
n=1∞ − zależnie od tego, czy z kontekstu jest jasne, co jest argumentem i jaki
zbiór przebiega.
Można by też napisać (ale nie jest to tak typowe): ciąg a, gdzie a
n = (−1)
n.
> czy funkcja jest np. x+3 czy powinien być zapis taki f(x)= x+3?
Znowu − nie ma znaczenia

Formalnie funkcją jest f, więc zapis powinien być taki: funkcja f:X−>Y, gdzie f(x)=x+3.
Albo taki jak w 3. zadaniu powyżej.
Oczywiście poza ultrapurystami nikt się takimi drobiazgami nie przejmuje
22 cze 22:27
henrys: nareszcie
22 cze 22:32
b.: A co do samego zadania:
1 tylko d (wbrew temu, co wyżej napisane),
w 2, d − raczej nie, np. funkcja f(x)=1/x jest ciągła, ale nie jest całkowalna.
4 − b: zachodzi
f(b)−f(a) = ∫ab f'(x) dx
(np. jeśli f jest ciągła na [a,b] oraz różniczkowalna na (a,b)).
22 cze 22:33
5-latek: Dzien dobry
b 
Definicje ciągu oraz jak oznaczamy ciag zaczerpnalem z książki Granica i ciaglosc funkcji
Antoni Chronowski, Henryk Kąkol, Zbigniew Powazka z serii Matematyka dla ciekawych
PIsza oni także:
Ciag liczbowy określa się zwykle za pomocą wzoru ogolnego lub za pomocą wzoru indukcyjnego
(rekurencyjnego ). \Dla przykładu ciag
| | 1 | |
an= |
| jest określony wzorem ogolnym |
| | n | |
natomiast ciag \
a
1=1,a
n+1=
√an+2 jest określony wzorem indukcyjnym .
Ty pewnie masz wyksztalcenie nauczycielskie wiec weisz lepiej ode mnie (ja skonczylem stara
szkole srednia i może zapisy się zmienily teraz
Przyjmuje to do wiadomości
Natomiast co do funkcji to zawszse piszse funkcja f(x)= lub y=. lub g(x)=
Pozdrawiam
23 cze 17:35
b.: Ja się czepiałem tylko dlatego, że Ty się czepiałeś

Z oznaczeniami jest trochę tak, że trzeba znaleźć złoty środek, nie mam nic przeciwko zapisowi
| | 1 | | 1 | |
,,ciąg an= |
| '', jednak nie uważam go za lepszy niż ,,ciąg |
| '', tylko za dokładnie |
| | n | | n | |
taki sam

Oba są moim zdaniem odrobinę nieprecyzyjne (w zasadzie a
n jest n−tym wyrazem
ciągu, czyli liczbą, a nie ciągiem), ale gdyby chcieć pisać wszystko tak, żeby było formalnie
poprawne, to byłoby to mało zrozumiałe.
No i poza tym wiele rzeczy niektórzy określają tak, inni siak. Na potrzeby szkolne zwykle
ustala się definicje i oznaczenia (np. N={0,1,...}), ale w niektórych książkach mogą być inne
(np. N={1,2,...}). Dlatego to że w jakiejś książce jest jakoś, to nie znaczy, że jak ktoś
napisze inaczej to jest od razu źle.
23 cze 20:54
5-latek: OK

A napisz dlaczego w zadaniu nr 1 odpowiedz prawidlowa to d)
23 cze 21:08
Janek191:
an = (−1)n , n ∊ ℕ+
−1,1,−1,1,−1,1, ...
Podciągi zbieżne:
1) 1,1,1,1,1, ...
2) − 1,−1,−1,− 1, ...
23 cze 23:20
5-latek: Czesc henrys
Co nareszcie ?
24 cze 16:40
henrys: Co do ciągu (−1)
n zgadzam się z b. Zdziwiło mnie, że nikt na to wcześniej nie zwrócił uwagi,a
nie chciałem się wtrącać. Podobnie funkcję, również możesz inaczej zapisać niż wyżej, lub
opisać słownie.
24 cze 16:59