rachunek
mat:
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: w trzech próbach Bernoulliego z parametrem p = 0, 3
otrzymamy więcej sukcesów niż porażek.
22 cze 18:01
mat: ?
22 cze 18:31
mat: ?
22 cze 18:49
Janek191:
Może tak:
p = 0,3 ⇒ q = 0,7
n = 3
k = 2
| | | |
P3(2) = | *0,32*0,71 = 3*0,09*0,7 = 0,189 |
| | |
| | | |
P3(3) = | *0,33*0,70 = 0,33 = 0,027 |
| | |
P
3(2) + P
3(3) = 0,189 + 0,027 = 0,216
22 cze 21:22
mat:
Dziękuję, pomożesz jeszcze ?
22 cze 21:40
mat:
Czy prawdopodobieństwo zdarzenia: w dziesięciu próbach Bernoulliego z parametrem p = 0, 8
otrzymamy co najmniej jedensukces jest większe od 0,999? Uzasadnij odpowiedź rachunkiem.
22 cze 21:42
mat: ?
22 cze 22:32