1
asd: Czym się różnią równania jednorodne od nie jednorodnych?
22 cze 16:54
asd: Niejednorodnych×
22 cze 16:59
J:
Dla równań stopnia pierwszego:
y' + p(x)*y + q(x) = 0 jeśli q(x) ≠ 0 ... niejednorodne
jeśli: q(x) = 0 ... jednorodne
podobnie dla równań wyższych rzędów
22 cze 17:00
asd: A na przykładzie jakby to wyglądało ?
22 cze 17:06
J:
np. y ' + e
x*y = 2x
2 − liniowe niejednorodne
| | 1 | |
y' − |
| y = 0 − liniowe jednorodne |
| | x | |
22 cze 17:09
b.: o ile się nie mylę, jednorodne to takie, że jeśli y jest rozwiązaniem, to ay, gdzie a jest
jakąś liczbą, też jest rozwiązaniem
22 cze 18:26
Mariusz: Jeśli chodzi o równania liniowe to J: podał wystarczającą odpowiedź
22 cze 19:16