Równanie rózniczkowe
M.bond: Witam. Mam do rozwiązania takie zadanie różniczkowe:
Yt+1 – yt = 3 i y0=5
Wiem że:
Yt=yp+yc
a≠−1 ⇒ yp=c/(1+a)
a=−1 ⇒ yp=c*t
a≠0 ⇒ yc=A(−a)t
Idąc tym tokiem otrzymuje coś takiego:
Yt=A(1)t+3t
Znam też warunek początkowy y0=5
Mogę więc zastąpić tamto rozwiązanie, rozwiązaniem szczególnym
y0=A(1)0+3*0 i tu już nie wiem czy mam dobrze bo ten wynik wydaje mi się bez sensu.
Proszę o jakieś rady.
22 cze 16:44
Mariusz: Różniczkowe , wygląda na różnicowe
Lepiej skorzystać z funkcji tworzących
22 cze 18:26