Prawdopodobieństwo
dk: W pierwszej urnie sa 2 kule białe i 1 czarna, a w drugiej 1 biała i 2 czarne. Z urny pierwszej
losujemy jedną kulę i przekładamy ją do drugiej urny. Następnie z urny drugiej losujemy dwie
kule. Jakie jest prawdopodobieństwo ze wylosowano 2 kule białe ?
22 cze 16:00
J:
Najprościej narysuj drzewko ...
22 cze 16:03
dk: nie wychodzi mi taki sam wynik jak w odp...
22 cze 16:11
J:
a jaki jest w odpowiedzi ?
22 cze 16:14
dk: 1/9
22 cze 16:30
J:
| | 1 | |
to muszę się poddać, bo mnie wychodzi: |
| |
| | 3 | |
22 cze 16:34
J:
.. nie ... jednak jest 1/9 ...zaraz Ci narysuję ...
22 cze 16:37
J:
| | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| *0 = |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 18 | | 9 | |
22 cze 16:43
dk: dzieki
22 cze 16:47