geometria anlityczna
Ola: pomocy! mam znaleźć punkt symtryczny do P(4,−8,12) względem prostej
22 cze 14:46
Ola: wyznaczyłam vektor prostej v=[7,−1,−3]
i równanie parametryczne prostej:
| ⎧ | x=7t+9 | |
| ⎨ | y=−1t−5 |
|
| ⎩ | z=−3t+3 | |
22 cze 14:53
J:
napisz równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej i przechodzącej przez punkt P
potem punkt wspólny prostej i płaszczyzny (punktS) b to będzie środek odcinka PP'
,gdzie P' szukany punkt
22 cze 15:09
pigor: ... , no to pięknie, masz także
P=(4,−8,12) ,
punkt (*)
(x,y,z)=(7t+9, 5−t, 3−3t) i dla pewnego t punkt przebicia danej prostej
z ...

i wektor normalny
[A,B,C]= [7,−1,−3] płaszczyzny
7(x−4)−1(y+8)−3(z−12)=0
prostopadłej do danej prostej przez dany punkt P, więc
7(7t+9−4)−1(5−t+8)−3(3−3t−12)= 0 ⇔ 7(7t+5)−1(13−t)+3(3t+9)= 0 ⇔
⇔ 7(7t+5)−1(13−t)+3(3t+9)= 0 ⇔ 49t+35−13+t+9t+27= 0 ⇔
59t+49=0
nie podoba mi się to (sprawdź mnie mogło być ładniejsze to t) ,
⇒ stąd masz t= −
4959, które podstawiasz do (*) i masz środek
S odcinka PP', a więc P' łatwo policzysz...− sadzę . ...
22 cze 15:23
Ola: 7(x−4)−1(y+8)−3(z−12)=0 ⇒ 7x−y−3z−10=0
7(7t+9)−1(−1t−5)−3(−3t+3)=0
t=0,7
jak dalej?
22 cze 15:24
pigor: ..., o

, ja się męczę , gdy
J już dawno wszystko ładnie ...

opisał
22 cze 15:25
Ola: dobra zaraz sparwdzę
22 cze 15:27
pigor: ..., ze wzoru na środek odcinka
xS = 12(xP+xP') i masz xP i xS to wylicz xP' . itp.
22 cze 15:31
J:
mnie wychodzi : t = 1
22 cze 15:31
J:
7(7t +9) − (−t−5) −3(−3t+3) = 0 ⇔ 58t + 59 = 0 ⇔ t = − 1
22 cze 15:33
J:
chochlik ... 59t + 59 = 0
22 cze 15:35
pigor: ..., parametr t źle obliczyłaś, bo podstawiając do równania
płaszczyzny ... "zjadłaś" w nawiasach współrzędne punktu P...
22 cze 15:35
pigor: ... tak też, myślałem, bo aż ...

się prosiło, aby tak było
22 cze 15:36
Ola: mi tym razem t =−6759
22 cze 15:37
J:
przydałby się ktoś z podstawówki
22 cze 15:38
Ola: racja , widze
22 cze 15:40
Ola: wkradł mi się błąd
22 cze 15:40
Ola: dobra teraz już sobie poradze , dziękuję za rozjaśnienie krok po kroku
22 cze 15:43