Pochodna wzdłuż wektora
walczacy: Witam
Mam problem z jednym zadaniem:
Sprawdź czy funkcja f(x,y)=sinxcosy ma pochodną wzdłuż dowolnego wektora (h1,h2) w dowolnym
punkcie (x0,y0). Jeśli tak, wyznacz pochodną.
Liczę to w taki sposób:
1.Sprawdzam czy funkcja jest różniczkowalna:
Liczę pochodne cząstkowe, wychodzą ciągłe więc jest różniczkowalna => ma pochodną.
2. Liczę z tego wzoru pochodną wzdłuż wektora:
Dh f(x0,y0) = limt−>0 [f(x0 + th) − f(x0)]/t
I niestety nie wychodzi mi poprawny wynik.
Prosiłbym więc o pomoc.
22 cze 14:42
b.: 1. jest zbędna, skoro i tak w 2. liczysz z definicji
Napisz, co Ci wychodzi w 2 lub policz za pomocą wzoru z gradientem i iloczynem skalarnym.
22 cze 15:49
b.: A sorry, przeoczyłem że masz wyznaczyć pochodną, wobec tego 1. jednak się przyda.
22 cze 15:50
walczacy: Wychodzi mi:
limt−>0 [sin(x0 + th1)*cos(y0 + th2) − sin(x0)*cos(y0)]/t
I dalej nie wiem jak zrobić.
22 cze 15:59
b.: Zwróć uwagę, że szukana granica to pochodna funkcji g(t) = sin(x0+th1)cos(y0+th2) w zerze.
22 cze 16:58