Prawdopodobienstwo
Prawdopodobnie: Prawdopodobienstwo tego ze wyprodukowana sruba jest wadliwa wynosi 0,1. Sruby sa pakowane w
pudelka zawierajace po 100 sztuk. Stosujac twierdzenie graniczne, oblicz prawdopodobienstwo
tego ze conajmniej 15 srub w pudelku jest wadliwych.
22 cze 13:15
Godzio:
Masz odpowiedzi, nigdy nie jestem w 100% pewien rozwiązań z rachunku
22 cze 13:23
Prawdopodobnie: Ktoś mógłby spojrzeć na to zadanie?
22 cze 13:52
Godzio:
P(X = 1) = 0.1
EX = 100 * 0.1 = 10
EX
2 = 100
2 * 0.1 = 1000
VarX = 1000 − 100 = 900
| | X − 10 | | 15 − 10 | |
P(X ≥ 15) = 1 − P(X < 15) = 1 − P( |
| < |
| ) = |
| | 30 | | 30 | |
= 1 − Φ(1/6) = 1 − 0.5636 = 0.4364
22 cze 13:56
Prawdopodobnie: Ekstra, dzięki
22 cze 14:10