Naszkicuj wykres funkcji f jeśli f(x)=|4-2(x-1)^2|-3
Justyna: Witam, proszę o pomoc.
Naszkicuj wykres funkcji f jeśli f(x)=|4−2(x−1)
2|−3
Wzór przed narysowaniem trzeba oczywiście rozpisać− i tutaj pojawia się problem. Nie do końca
rozumiem mnożenie funkcji. Jak rozpoznać patrząc na wzór funkcji, czy trzeba wykonać mnożenie
funkcji (af(x)), czy mnożenie argumentu (f(ax))? Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś pomógł rozpisać
ten wzór lub przynajmniej spróbuje mi wytłumaczyć
22 cze 12:22
J:
f(x) = I4 −2(x2 − 2x +1)I − 3 = I4 − 2x2 + 4x − 2 I − 3 = I−2x2 + 4x +2I − 3
teraz rysujesz: f(x) = −2x2 + 4x +2 , odbijasz to co pod osią OX nad oś
i całość przesuwasz o 3 w dół
22 cze 12:27
Justyna: To my jeszcze niekoniecznie takie rzeczy umiemy robić.. Muszę to rozpisać od postaci x2
Np jak taki przykład: f(x)=−(x+2)2+1
to tak: x2 → −x2 → −(x+2)2
bo: x2 sox→ −x2 T[−2,1]→ −(x+2)2+1
22 cze 12:36
J:
1) x2
2) 2x2
3) −2x2
4) −2(x−1)2 + 4 v = [1,4]
5) odbicie spod osi OX nad oś OX
6) przesunięcie w dół o 3 v = [0,−3]
22 cze 12:56