całka niewłaściwa
ledzeppelin: Witam , jak obliczyć tą całkę , jest to całka niewłaściwa od (−
∞ do
∞) z ∫dx = x , ale jak
obliczyć później tą granicę , żeby nie zostały nieskończoności , ponieważ potrzebuje tej całki
w liczeniu odchylenia standardowego ?
22 cze 12:01
Godzio:
Całka z tego jest równa ∞ bo w wyniku dostajesz ∞ + ∞ = ∞
22 cze 13:10
ledzeppelin: no wlasnie i nie wiem co z tym zrobić bo nie moge miec w odchyleniu standardowym nieskonczonosc
22 cze 13:16
Godzio:
Pokaż co tam masz, sprawdzimy czy w ogóle dobrze to liczyłeś
22 cze 13:16
ledzeppelin: | | x2 | |
E(x2)=∫ |
| dx , liczyłem to tak: |
| | | |
| | | | 4 | | 4x | |
∫(1 − |
| dx . czyli to się równa x − |
| arctg |
| |
| | | | 3 | | 3 | |
w granicach od −
∞ do
∞ , czyli zostaje mi własnie ten x , po podłożeniu do arctg wychodzi π,
ale nie wiem co zrobić z tym x
22 cze 15:11
Godzio:
Widać, że coś jest źle o funkcja gęstości nie całkuje się do 1
22 cze 16:47
Godzio:
Napisz polecenie... CAŁE
22 cze 16:48
ledzeppelin: | | 3 | |
no bo z przodu calki jeszcze jest |
| , ale to pominalem bo nie jest wazne, a funckja |
| | 4π | |
pierwonta ma postac :
i sprawdzilem calka z tej funkcji rowna sie jeden , obliczylem E(x) , ale potrzebuje jeszcze
E(x
2) zeby obliczyc odchylenie standardowe
23 cze 17:14
Godzio:
Nic nie wyczarujesz ... wychodzi nieskończoność i nic z tym nie zrobisz
23 cze 17:41
ledzeppelin: To odchylenie to pierwiastek z nieskonczonosci ? To bez sensu
23 cze 18:30
b.: Nie każdy rozkład ma drugi moment (czyli wariancję). Trzeba się z tym pogodzić
23 cze 20:59
ledzeppelin: czyli jak mam w poleceniu oblicz odchylenie standardowe , to mam napisac ze odchylenie to
pierwiastek z nieskonczonosci ?
23 cze 21:08
b.: Napisałbym raczej, że rozkład nie ma drugiego momentu, więc nie ma sensu mówić o odchyleniu
standardowym.
24 cze 17:59