matematykaszkolna.pl
całka niewłaściwa ledzeppelin: Witam , jak obliczyć tą całkę , jest to całka niewłaściwa od (− do ) z ∫dx = x , ale jak obliczyć później tą granicę , żeby nie zostały nieskończoności , ponieważ potrzebuje tej całki w liczeniu odchylenia standardowego ? emotka
22 cze 12:01
Godzio: Całka z tego jest równa bo w wyniku dostajesz + =
22 cze 13:10
ledzeppelin: no wlasnie i nie wiem co z tym zrobić bo nie moge miec w odchyleniu standardowym nieskonczonosc
22 cze 13:16
Godzio: Pokaż co tam masz, sprawdzimy czy w ogóle dobrze to liczyłeś
22 cze 13:16
ledzeppelin:
 x2 
E(x2)=∫

dx , liczyłem to tak:

3 
(

)2 + x2
 4 

3 
(

)2
 4 
 4 4x 
∫(1 −

dx . czyli to się równa x −

arctg

3 
(

)2 + x2
 4 
 3 3 
w granicach od − do , czyli zostaje mi własnie ten x , po podłożeniu do arctg wychodzi π, ale nie wiem co zrobić z tym x
22 cze 15:11
Godzio: Widać, że coś jest źle o funkcja gęstości nie całkuje się do 1
22 cze 16:47
Godzio: Napisz polecenie... CAŁE
22 cze 16:48
ledzeppelin:
 3 
no bo z przodu calki jeszcze jest

, ale to pominalem bo nie jest wazne, a funckja

pierwonta ma postac :
3 

3 
(

)2 + x2
 4 

i sprawdzilem calka z tej funkcji rowna sie jeden , obliczylem E(x) , ale potrzebuje jeszcze E(x2) zeby obliczyc odchylenie standardowe emotka
23 cze 17:14
Godzio: Nic nie wyczarujesz ... wychodzi nieskończoność i nic z tym nie zrobisz emotka
23 cze 17:41
ledzeppelin: To odchylenie to pierwiastek z nieskonczonosci ? To bez sensu
23 cze 18:30
b.: Nie każdy rozkład ma drugi moment (czyli wariancję). Trzeba się z tym pogodzić emotka
23 cze 20:59
ledzeppelin: czyli jak mam w poleceniu oblicz odchylenie standardowe , to mam napisac ze odchylenie to pierwiastek z nieskonczonosci ?
23 cze 21:08
b.: Napisałbym raczej, że rozkład nie ma drugiego momentu, więc nie ma sensu mówić o odchyleniu standardowym.
24 cze 17:59