proste procenty
john2: Procenty − pytanie na poziomie żłobka.
Wybaczcie mi banały, ale mam chwilowe zaćmienie.
Czy prawdziwe są poniższe zdania?
a) Liczba 2 jest o 100% większa od liczby 1.
b) Liczba 1 jest o 50% mniejsza od liczby 2.
22 cze 10:55
J:
prawdziwe
22 cze 10:57
john2: Dziękuję!
22 cze 10:58
pigor: ..., bo np.
a) 2=(100+x)%*1 ⇔ 200= 100+x ⇔ x=100 ⇔
x%=100% ,
b) 1=(100−x)%*2 ⇔ 100= 2(100−x) ⇔ 50= 100−x ⇔
x%=50%.

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo po prostu tak :
a)
2−11*100%=
100% ; b)
2−12*100%=
12*100%=
50% . ...
22 cze 16:27
john2: Dziękuję również
pigor
Ja próbowałem tak:
a)
1 + x% z 1 = 2
x = 100 (procent)
b)
2 − x% z 2 = 1
x = 50 (procent)
Mimo wszystko, trochę to mylące, patrząc na te zdania.
Mogłoby się wydawać, że skoro zamieniamy miejscami 2 i 1 i zamieniamy słowa "większe" na
"mniejsze" (czyli, można by pomyśleć, antonimy), to odpowiedź jest ta sama, a nie jest.
22 cze 18:35