Dziedzina funkcji dwóch zmiennych.
Grzesiek: Dziedzina funkcji dwóch zmiennych.
| | x+y | |
z = |
| +arccos(x2+y2). |
| | x2+y2−2 | |
Warunki to
1. x
2+y
2≠2 czyli wykres nie obejmuje okręgu o środku współrzędnych o promieniu
√2.
2. arccos: −1 ≤ x
2+y
2 ≤ 1
2a: x
2+y
2 ≤ 1 − to będzie koło o promieniu
√2
2b: x
2+y
2 ≤ − 1 ; x
2+y
2 = −1 / x
2+y
2 + 1= 0 − równanie nie jest możliwe, bo x
2 daje
nam wynik nieujemny, jak i y
2 da nam wynik nieujemny,
stąd równanie jest sprzeczne i nie biorę go pod uwagę tak?
Proszę o pomoc.
22 cze 10:32
J:
tak ... x2 + y2 ≥ 0
22 cze 10:35
ICSP: przykro mi, ale x2 + y2 ≤ 1 nie jest kołem o promieniu 1. Dodatkowo jeśli mówimy o kole
wypada wspomnieć dwie rzeczy : jego promień oraz środek.
22 cze 11:08
ICSP: o promieniu
√2
22 cze 11:09
J:
Witaj
ICSP ... o co chodzi z tym kołem ?
22 cze 11:19
ICSP: Witaj J. Chodzi o to, ze koło x2 + y2 ≤ 1 jest kołem o środku w początku układu
współrzędnych i promieniu 1, a nie tak jak kolega napisał √2
22 cze 11:20
J:
patrzyłem na Twój wpis " przykro mi, ale x
2 + y
2 ≤ 1 nie jest kołem o promieniu 1"
22 cze 11:22
ICSP: poprawiłem niżej
22 cze 11:24
Grzesiek: Oczywiście, zadziałało copy&paste, a nie myślenie; a to, że środek współrzędnych to zgadza się,
choć było wyżej wspomniane, na przykładzie okręgu o środku osi.
Dzięki za uwagi.
22 cze 16:49
Mariusz: A teraz zagadka
Podaj przykład równania cząstkowego którego jednym z rozwiązań jest funkcja z
22 cze 19:24