matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
scałkowana:
utknęłam pewnie przy banalnej całce, no ale nie ruszę dalej...
x
∫
x+1
22 cze 08:19
J:
x + 1 − 1
= ∫
dx = .... a teraz ?
x+1
22 cze 08:24
scałkowana:
a teraz to już zrobię
ale mnie zaćmiło, dzięki
22 cze 08:26
Grzesiek:
x
2
Wynik to
−arctgx + C ?
2
22 cze 10:41
J:
1
skąd ? = ∫dx − ∫
= x − lnIx+1I + C
x+1
22 cze 10:45