F.
Michcio:

Planimetria − dwusieczne, nie wychodzi wynik z odpowiedzią

W ΔABC dane są długości boków AB=4, AC=2. Punkt P ∊ BC a jego odległość od każdego z boków AB i
| | √15 | |
AC wynosi |
| . Oblicz długość boku BC. |
| | 4 | |
Robię to tak:
Punkt P jest jednakowo odległy od boków AC i AB czyli punkt P należy do dwusiecznej kąta BAC.
Oznaczmy AE = x , EB = 4−x , AF = y , FC = 2−y
Dodatkowo niech AP = d
| | √15 | |
Z treści zadania wiemy że FP = PE = |
| |
| | 4 | |
ΔAEP ≡ ΔPFA (bbb)
Z Pitagorasa wynika trzeci bok taki sam
czyli x=y.
a zatem EB=4−x i FC=2−x, AF=AE=x.
| | AB | | PB | |
Z twierdzenia o dwusiecznej wynika że stosunek |
| = |
| |
| | AC | | PC | |
Gdy PC=t to PB=2t
Na koniec układam układ równań
Mnożę peirwsze przez cztery i mam równanie
| | 60 | | 15 | |
4(2−x)2 + |
| = (4−x)2 + |
| |
| | 16 | | 16 | |
| | 45 | |
Po rozwiązaniu równania 3x2 − 8x + |
| |
| | 16 | |
dochodzę że BC=t+2t = 3t =
√31
A niestety odpowiedź wychodzi 3.
22 cze 00:43
pigor: ..., niech |∡BAC|=α , to pole ΔABC :
12*2*4sinα=
12*2*
14√15+
12*4*
14√15 ⇔
⇔ 4sinα=
34√15 ⇔ sinα=
316√15 ⇒ cos
2α=1−
1162*9*15 ⇔
⇔ cos
2α= (
1116)
2 ⇒ cosα=
1116 i α−ostry, zatem
BC
2= 2
2+4
2−2*2*4cosα ⇔ BC
2= 20−11 ⇒
|BC|=3 . ..
22 cze 01:13
Michcio: Nie było w tym zbiorze trygonometrii przed tym zadaniem
Najlepiej jak ktoś znajdzie błąd u mnie
Gwarantuję że w obliczeniach u mnie błędu nie ma (tam gdzie są równania itd).
Chodzi o sposób który jest o dziwo błędny
22 cze 01:26
Michcio: Chociaż twoje rozwiązanie mi się podoba pigor
22 cze 01:27
Kacper:
W twoim rozwiązaniu dostajemy dwa wyniki:
lub
I teraz trzeba się zastanowić, czy oba rozwiązania mają sens?
Chwilka muszę się zastanowić, bo coś mi nie pasuje

Będę w szkole, to powiem co i jak.
22 cze 07:28
Michcio: No x=2,25 trochę nie bardzo jak tam jeden bok ma 2−x czyli byłby na minusie
22 cze 09:31
Qulka: bardzo..bo to może być rozwartokątny i dlatego pseudo na minusie bo powinno być 2+x
22 cze 09:52
Michcio: No tak , probówaliśmy z Δ rozwartokątnym i coś nie bardzo szło to narysować, zrobić itd.
No dobrze, ale jak wyjdzie ten bok BC=√31 to wówczas patrzyłem na każdy trójkąt (nierówność
Δ) i każdy Δ prostokątny tak aby przeciwprostokątna była dłuższa od przyprostokątnych i niby
się wszystko zgadzało
22 cze 10:30
Kacper:
o 12 wam wszystko wyjaśnię
22 cze 10:49
Kacper:
Trójkąt o bokach 2,3,4 jest trójkątem rozwartokątnym i spełnia warunki zadania
22 cze 11:00
Qulka: narysować mi się udało bez problemu (ten kąt rozwarty jest na Twoim rysunku na górze i wtedy
x−2) i 3t=3
dla x=5/12 to kąt rozwarty jest na dole i wtedy 3t=√31
22 cze 11:02
Kacper:
Trójkąt o bokach 2,4,
√31 spełnia warunki zadania
22 cze 11:17
Kacper:
Jak ktoś nie wierzy to mogę wysłać rysunki

Teraz muszę zerknąć na rozwiązanie
pigora i zobaczyć dlaczego ma tylko jedną wersję

Mam

Pigor założył, że kąt BAC jest ostry, a może być rozwarty
22 cze 11:21
Michcio: Cześć
Kacper
Kacper podeślesz na ELMEX13@o2.pl

Czyli z moim rozwiązaniem
√31 jest ok ?
Jeszcze muszę ogarnąć Δ rozwartokątny jakoś jako drugi przypadek
22 cze 13:48
Kacper:
Ok tylko je stworze w programie
22 cze 15:12
Kacper:
Z dużej litery mail?
22 cze 15:19
Michcio: nie no z małych tylko napisałem tak żebyś L nie pomylił z I
22 cze 15:36
Michcio: DosZło

W Geogebrze to robiłeś

Polecasz jakieś programy poza w/w do wykonywania rysunków np wykresu funkcji , geometrii ?
22 cze 15:51
Kacper:
Cabri Geometrii do wykresów 3D

Poza tym są fajne narzędzia do rysowania online
22 cze 16:01