Dziedzina dwóch zmiennych.
Grzesiek: Dziedzina dwóch zmiennych. Sporządź rysunek na płaszczyźnie.
Mam narazie tyle, że:
1. x
2 −y
2 ≠ 4 (co ma dać wykres hiperboli, ale nie wiem od czego zacząć...)
2. x ≥ 0 i y ≥ 0 i 4−x
2+y
2 ≥ 0 (licznik i mianownik większe od zera)
lub (logicznie)
3. x ≤ 0 i y ≤ 0 i 4−x
2+y
2 ≤ 0 (licznik i mianownik mniejsze od zera),
Blokuje mnie tu jak narysować (i wczesniej rozwiązać) x
2 −y
2 ≠ 4.
Proszę o pomoc.
21 cze 23:23
pigor: ...,
| | xy | | xy | |
f(x,y)= √ |
| i D={ (x,y): |
| ≥0 } ⇒ |
| | 4−x2+y2 | | 4−x2+y2 | |
⇒ ( xy ≥0 i 4−x
2+y
2 > 0 ) v ( xy ≤ 0 i 4−x
2+y
2 < 0 ) ⇔
⇔ (x ≥0 i y ≥0 i x
2−y
2< 2
2) v (x≤ 0 i y≤ 0 i x
2−y
2 >2
2) ) ⇔
⇔ (x ≥0 i y≥0 i
x24 −
y24<1)) v (x≤0 i y≤0 i
x24 −
y24>1))
i teraz już rysujesz :
sumę mnogościową punktów wewnątrz elipsy równoosiowej a=b=2 w I−szej ćw.
oraz punktów poza tą elipsą w III−ciej ćwiartce wraz z półosiami OX i OY.. ...
22 cze 00:25
Grzesiek:

Po przekształceniach widzę już ten wzór.
| | x2 | | y2 | |
Ale jedna rzecz. Nie upieram się, ale |
| − |
| =1 to bedzie wzór na hiperbolę, |
| | 22 | | 22 | |
a nie elipsę, bo w elipsie jest suma, a nie różnica.
Tak też wolphram sugeruje.
Wyszedł mi taki rysunek. Dziedzina nie obejmuje wykresu paraboli,
| | x2 | | y2 | |
gdy |
| − |
| ≥1 to na zewnątrz paraboli, dla x i y niezerowych, |
| | 22 | | 22 | |
| | x2 | | y2 | |
oraz gdy |
| − |
| ≤1 to wewnątrz paraboli, dla ujemnych x i y. |
| | 22 | | 22 | |
22 cze 08:36
pigor: ..., o kurde, no jasne że to hiperbola równoosiowa; przepraszam
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
więc tylko powiem tylko, że nie pisz o paraboli, tylko o krzywej − wykresie hiperboli
no i nie wolno tu brać znaków nierówności słabych ≤, ≥, bo siedzi ona w
mianowniku, tylko tak jaknapisałem w swoim poście x2−y2 < 4 albo x2−y2 > 4
22 cze 09:25
Grzesiek: rzeczywiście masz rację, że nie może być znaku równości. Dzięki za pomoc.
GZ
22 cze 10:26