funkcja uwikłana- druga pochodna
sesja: | | F''xx | |
mam pytanie odnośnie funkcji uwikłanej, czy jej druga pochodna to − |
| ? bo mam |
| | F'y | |
| | y | |
x−y+lny=0 i mi wychodzi zero a powinno wyjść |
| ? jak do tego dojść? |
| | (1−y)3 | |
21 cze 21:38
J:
jaka jest funkcja i o jaką pochodną pytasz ?
21 cze 21:39
sesja: x−y+lny=0 to jest moja funkcja
21 cze 21:55
J:
i co masz policzyć ?
21 cze 21:55
sesja: drugą pochodną
21 cze 21:59
sesja: wie ktoś co z tą drugą pochodną?
21 cze 22:50
J:
Liczymy pierwszą pochodną: y'(x)
Różniczkujemy obustronnie po x:
| | 1 | | y | |
1 − y' + 1y*y' = 0 ⇔ y'( |
| − 1) + 1 = 0 ⇔ y' = − |
| |
| | y | | 1 − y | |
Liczymy drugą pochodną ( ze wzoru na pochodną ilorazu)
| | y'(1 − y) − y(−y') | | y' − y'y + y'y | | y' | |
y" = − |
| = − |
| = − |
| |
| | (1−y)2 | | (1−y)2 | | (1−y)2 | |
| | | | y | |
teraz za y' podstawiamy pierwszą pochodną ... = − |
| = |
| |
| | (1−y)2 | | (1 − y)3 | |
22 cze 06:18
J:
| | Fxx | |
Taki sam wynik uzyskasz korzystając ze wzoru: y"(x) = − |
| gdzie: |
| | Fy | |
| | 1 | | 1 | |
Fxx = − y"− |
| *(y')2 oraz Fy = |
| − 1 |
| | y2 | | y | |
22 cze 06:53
sesja: nie wiem jak wyliczyć to Fxx bo przecież Fx=1 a Fxx=0 gdzie myślę źle?
22 cze 07:18
J:
| | Fxx | |
sorry ... wzór: y"(x) = − |
| ma zastosowanie tylko wtedy, gdy pierwsza pochodna |
| | Fy | |
się zeruje ( przy liczeniu ekstremów) ..
wzór na drugą pochodną jest nieco bardziej skomplikowany ( znajdziesz w podręcznikach),
dlatego prostszym sposobem jest ten, który Ci pokazałem ( post 6:18)
22 cze 09:43
J:
to jest ten wzór:
| | Fy2*Fxx − Fx*Fy(Fxy + Fyx) + Fx2*Fyy | |
y"(x) = |
| |
| | Fy3 | |
22 cze 09:57
scałkowana: czyli to ten wzór jest zły ?
no to racja że twój sposób lepszy, spróbuje nim robić

dzięki
22 cze 10:00
J:
| | Fxx | |
wzór: y"(x) = − |
| .. .jest prawdziwy tylko wtedy, gdy : y'(x) = 0 |
| | Fy | |
22 cze 10:03
sesja: dziękuje, mam nadzieję że zapamiętam i nie pomieszam
22 cze 11:04