rownosci
Pawelek: Dobrze to robię?
| | 15 | |
x2−4x− |
| −2=0|x x2−4x |
| | x2−4x | |
x
2−4x−15−2−x
2−4x=0
−8x−13=0
8x=−13
x= 0.62
21 cze 21:16
52: źle
21 cze 21:16
J:
Zacznij od założeń
jak mnożysz obustronnie, to musisz wymnożyć wszystkie składniki sumy
21 cze 21:17
Pawelek: D=R/{−2,2}
x2(x2−4x)− 4x(x2−4x) −2x2−8x−15
x4−4x3−4x3−8x2−2x2−8x−15
x4−8x2−8x−15 ?
21 cze 21:20
J:
zła dzidzina
21 cze 21:22
J:
w pierwszej linijce: + 8x
21 cze 21:25
Pawelek: Czyli wychodzi x4−8x2+8x−15
i co dalej z z tym zrobic? Ani t nie podstawie, moge jedynie
x2(x−2)(x+2)−8x−15
21 cze 21:27
Pawelek: +8x−15
21 cze 21:28
J:
źle ... x4 − 8x3 + 14x2 + 8x − 15
21 cze 21:34
Mila:
x
2−4x≠0⇔
x*(x−4)≠0⇔x≠0 i x≠4
| | 15 | |
x2−4x− |
| =2 /*(x2−4x) |
| | x2−4x | |
(x
2−4x)
2−15=2*(x
2−4x)
x
4−8x
3+16x
2−15=2x
2−8x
x
4−8x
3+14x
2+8x−15=0
Szukamy pierwiastka wśród dzielników liczby (−15)
W(1)=1−8+14+8−15=0 ⇔W(x)=x
4−8x
3+14x
2+8x−15 jest podzielny przez (x−1)
Schemat Hornera x=1
1 −8 14 8 −15
1 −7 7 15 0
⇔x
4−8x
3+14x
2+8x−15=(x−1)*(x
3−7x
2+7x+15)=0
P(x)=(x
3−7x
2+7x+15) dalej szukam pierwiastków
P(1)=1−7+7+15=16≠0
P(−1)=−1−7−7+15=0
x=−1 jest pierwiastkiem wielomianu P(x)⇔jest podzielny przez (x+1)
Dalej spróbuj sam.
21 cze 22:42
Mariusz: (x
2−4x)
2−15=2(x
2−4x)
(x
2−4x)
2−2(x
2−4x)−15=0
t=x
2−4x ≠ 0
t
2−2t−15=0
(t−1)
2−16=0
(t−5)(t+3)=0
x
2+4x−5=0
x
2+4x+3=0
(x+5)(x−1)=0
(x+1)(x+3)=0
Chociaż można to rozwiązywać bardziej ogólnymi metodami
22 cze 18:55