pomoc
mateuszteusz: Witam,
kończę 3 klasę gimnazjum i mam do wyboru dwie szkoły: liceum mat fiz oraz technikum
informatyczne/elektroniczne. Obydwie plasują się w TOP35 w Polsce i TOP3 województwa.
Moim marzeniem jest studiowanie na PW lub PWr lub PG.
Nie mam problemów z matematyką (egz gimn napisałem na 94%).
Co Waszym zdaniem byłoby lepszym wyborem?
21 cze 19:37
Draghan: Jeśli chcesz się przygotować typowo do studiów, to polecam Ci liceum mat−fiz. Szczególną uwagę
zwróć na fizykę.
Na pierwszym roku jest głównie matma i fiza. Przedmiotów kierunkowych i tak będą uczyć od zera.
Przynajmniej powinni.
Chociaż w sumie... Teraz program się pozmieniał i w technikum są jakieś rozszerzenia, tak
słyszałem... To już jak wolisz.
Zauważ, że po liceum nie będziesz mieć praktycznie nic oprócz przepustki na studia, a po
technikum będziesz już mieć kwalifikacje + ewentualną przepustkę na studia.
21 cze 20:00
Hugo: tylko szkoła Huga
21 cze 20:17
mateuszteusz: Dziękuję za odpowiedź
A czy to nie jest w technikum tak, że przedmioty rozszerzone są na nizszym poziomie niż w
liceum,ponieważ większy nacisk kładzie się na przedmioty zawodowe?
Wg "perspektyw" owe technikum jest w TOP8 w zdawalnosci matury, natomiast top150 zdawalnosci
egzaminu zawodowego.
Od dawna nurtuje mnie pytanie czy po 4letnim tech można napisać maturę z przedmiotów
rozszerzonych na podobym/wyższym pzm co po liceum? Wiem, że dużo zależy indywidualnie od
szkoły i ucznia,ale szkoła tez powinna mieć w tym jakiś udział.
I jak to się ma do pozniejszym studiów na polibudzie?
21 cze 20:19
Hugo: nie idź na Pwr bo tam jest bezsensu
21 cze 20:20
5-latek: Hugo znowu
?
21 cze 20:21
5-latek: Najlepiej przejedz /przejdź się do szkoły i tam popytaj na miejscu
21 cze 20:23
bezendu:
Hugo za dużo przebywa na słońcu i widać już sesja zaszkodziła
21 cze 20:24
52: Spokojnie, kończy gimnazjum, a nie szkołę średnią, a wy tu z uczelniami ...
21 cze 20:25
Draghan: Powiem Ci tak: oczywiście, że jest możliwe napisanie matury R na zbliżonym poziomie po
ukończeniu technikum, co po ukończeniu liceum.
Ba! Nikt przecież Cię nie powinien ograniczać − jeśli lubisz uczyć się samodzielnie, napiszesz
taką maturę lepiej. Potrzebna Ci inspiracja? Szukaj tu
bezendu, niech Ci opowie jak się
przygotowywał do matury.
Kiedyś ludzie z techników mieli w tym względzie trochę gorzej, bo w technikach była realizowana
jedynie podstawa programowa, bez wchodzenia w rozszerzenie.
21 cze 20:27
Draghan: 52 − ale myśli chłopak przyszłościowo. I dobrze.
21 cze 20:28
5-latek:
O uczelniach pisal sam . Natomiast ja podpowiedziałem mu żeby zapoznal się na miejscu w liceum
albo w technikum co go czeka
21 cze 20:29
52: Tak, tylko spójrz na posty wyżej ( a w sumie to tylko posty
Hugo )
A co do technikum i liceum to chyba lepiej brać technikum, jak będziesz chciał napisać
rozszerzenie to nauczyciele nie powinny ci blokować, a wręcz przeciwnie będą pomagać..
wszędzie są jakieś kółka lub godziny dodatkowe
21 cze 20:30
mateuszteusz: Dziękuję za odpowiedzi.
Czy samemu ucząc się z dobrych podręczników można bardzo dobrze przygotować się do matury?czy
ten dodatkowy rok w technikum przydaje się w perspektywie przygotowania do matury?
21 cze 20:31
5-latek: Uczas się z nawet dobrych podrecznikow sam się nie przygotujesz dobrze do matury .
Musisz mieć pomoc nauczyciela (dobrego.
W szkole masz także kolka, ćwiczenia gdzie zdobędziesz więcej wiadomości i w szczególności
metod rozwiazywania zadań
21 cze 20:35
mateuszteusz: 5−latek − byłem zarówno w liceum jak i technikum na dniach otwartych. W liceum uczniowie
mówili że w klasie maturalnej jedynie 1/4 klasy nie chodzi na korki (m.in nie pozwalają im na
to fundusze), natomiast technikum "słynie" ze świetnej atmosfery z jednoczesnym
profesjonalizmem nauczycieli. oczywiście zdaję sobie sprawę, ze opinie niektórych uczniów są
często koloryzowane
21 cze 20:37
52: Dokładnie, jak napisał
5−latek...
1. Nauczyciel, który będzie miał na ciebie oko
2. Robić dużo zadanek
3. Nie poddać się
21 cze 20:37
mateuszteusz: Tak, wiem o tym doskonale. Chodziło mi o to czy samemu można "nadrobić" tematy którę będą przez
nauczycieli omawiane "po łebkach"? (chodzi mi o zakres rozszerzony)
Jednak ja jestem ambitny (może zbyt bardzo) i stawiam sobie zawsze bardzo wysokie cele.
21 cze 20:40
52: Z pomocą tego forum − tak.
Tylko, że wtedy będziesz musiał więcej czasu przeznaczyć na to.
21 cze 20:41
5-latek: Tak kolego .
Możesz także zagladnac do starszych książek z matematyki i zbiorow zadań (zwlaszca przed 2001r
21 cze 20:47
mateuszteusz: Przez przypadek natrafiłem na to forum i muszę przyznać, że odwala się tutaj "kawał dobrej
roboty"
A co myślisz o zadania.info? Zadania warte rozwiązania?
Więc zdecydowałem się na technikum
Ostatnie pytanie: bardziej polecasz tech inf czy tech elektroniczne? Pytam, ponieważ ostatnimi
czasy słyszę wiele opinii, że elektronika nie ma sensu, ponieważ ludzie nie naprawiają
urządzeń lecz kupują nowe i większośc poleca tech informatyczne. Wydaje mi się że elektronika
to nie tylko lodówki, zmywarki czy telewizory, ale również mikroprocesory itd.
21 cze 20:49
mateuszteusz: 5−latek a mógłbyś polecić jakiś konkretny tytuł?
Wyczytałem gdzieś, że zbiory Kiełbasy cieszą się dobrą opinią
21 cze 20:50
52: Tak, jasne zadania z tamtego portalu warto robić
Tylko nie przenoś się na inne forum
Z wyborem ci nie pomogę...
Zarówno po tym jak i po tym będziesz miał wiele dróg otwartych
I drugie nie jest gorsze od pierwszego ani odwrotnie (wg mnie)
21 cze 20:51
5-latek: bezendu ucząc się do matury korzystal dużo z tego forum
Tutaj masz tez nauczycieli matematyki . Poznasz ich w trakcie bywania .
Co do wyboru technikum ewentualnie popowiedza młodsi koledzy którzy teraz się ucza
21 cze 20:53
mateuszteusz: rozumiem, tę decyzję muszę podjąć samodzielnie. Jednak mimo wszystko dzięki wielkie za
poświęcony czas
21 cze 20:53
5-latek: Na zdrowie
21 cze 20:54
Phoebe Campbell:
mateuszteusz− mimo, że (w godzinę) podjąłeś decyzje to i tak dorzucę coś od siebie na temat
technikum informatycznego
Kończę teraz 3 klasę szkoły która wg Perspektyw na 2015 nie jest nawet w TOP300,
ale mimo to kwalifikacje na 100% można bez problemu zaliczyć.
Ogólnie o tym czego nas dotychczas uczono:
− co jest w PC i jak działa
− złącza, kable (wszystko co podepniesz pod PC, router, switch...)
− zasady działania sprzętu peryferyjnego (z wyszczególnieniem np. drukarek igłowych, laserowych
itd)
− obsługa windows 7 (użytkownicy, udostępnianie folderów itp), windows server 2008 (ad, dhcp,
dns, iis...), deb/ubuntu (co to ls, top, pwd
i systemy plików)
− microsoft office word, excel
− podłączanie i konfiguracja prostych sieci (router, ap, switch, 2 kompy)
− systemy liczbowe, przeliczanie czasu pobierania plików, podział sieci na równe podsieci (vlsm
gryzie
)
− wszelkie standardy typu TIA/EIA−568 czy 802.3, 802.11
− zarabianie kabli sieciowych
− html, css, cms, gimp, js i jquery (do manipulowania DOMem), sql (ddl − create, alter, drop;
dml − select, insert, update, delete; tcl − wszystko)
− c++ (do operacji na plikach tekstowych), vba (tylko żeby zaznajomić się ze składnia)
− ms sql server, access, mysql workbench, openoffice base − całkowite podstawy
i to tyle
jakbym miał ponownie wybierać to raczej poszedłbym do liceum bo mam wrażenie ze jestem rok w
plecy..
No i co najważniejsze − do matury przygotowywałbym się od 1 klasy, a nie od 2 semestru
przedostatniej
21 cze 21:38
mateuszteusz: Dochodzę do wniosku, że 90% rzeczy które "nauczę się" przez 4 lata tech inf bez problemu
mógłbym przyswoić samodzielnie w krótszym czasie dlatego zdecydowałem się na tech elektronik
21 cze 22:01
Kacper:
Wszystko zależy od tego czy ktoś chce się więcej nauczyć czy nie
21 cze 23:18
mateuszteusz: Jeśli chce więcej to liceum, tak mam to rozumieć?
22 cze 08:30
Qulka: zdecydowanie lepiej technikum
22 cze 09:02
Draghan: Ja ukończyłem technikum informatyczne i:
− nie żałuję zdobytej wiedzy i doświadczenia zawodowego, wręcz przeciwnie!,
− żałuję podstawowej matmy − za późno się "obudziłem" i nie wyszło z uczelnią jak planowałem.
Powtórzę raz jeszcze: jeśli chcesz tylko i wyłącznie iść na studia, to liceum. Jeśli chcesz po
szkole średniej już "coś mieć" (kwalifikacje zawodowe!), to technikum. Oczywiście wybór
technikum nie ogranicza Cię w zakresie wyboru późniejszych studiów.
Parafrazując:
Musisz sobie odpowiedzieć na jedno ważne, ale to bardzo ważne pytanie. "Co chcę w życiu robić?"
I zacznij to robić.
Jeśli wybierzesz technikum elektroniczne, to zauważ, że oprócz materiału bieżącego, będziesz
pewnie przerabiał dodatkowo (samodzielnie) matematykę (polecam również fizykę). Raczej nie
będziesz mieć czasu na opanowanie w stopniu równie wystarczającym informatyki z technikum.
Wbrew pozorom to nie jest taki banalny materiał. A jeśli dodatkowo byś miał dojeżdżać do tej
szkoły, to zapomnij.
22 cze 13:10
mateuszteusz: Do szkoły mam dokładnie 9,5km
autobusy/busy są tak ustawione że czeka się po lekcjach
jedynie kilka minut, ponieważ przystanek jest obok szkoły, więc to jest na plus
Tak, zamierzam już od 1 klasy na poważnie przygotowywać się do matury rozszerzonej z matematyki
i fizyki ponieważ z tym wiąże przyszłość i raczej nic już się nie zmieni w tej kwestii
A Ty, Draghan studiujesz czy znalazłeś pracę w zawodzie/"poza" zawodem?
22 cze 16:27
bezendu:
a co do elektroniki to chyba mało o niej wiesz i bez sensu żebyś szedł na do technikum...
Obecnie studiuję elektronikę i możliwości jest po tym sporo, ale dziecko przeczytało w
internecie coś i już wszystko łyka.
Elektronika: programowanie, programowanie sterowników, zastosowanie elektroniki w przemyślę,
mikrokontrolery, akustyka, aparatura elektronicza. Ale dziecko wie, że elektronika się nie
opłaca bo w internetach tak pisz..
Aż się nie dobrze robi jak się czyt taki bełkot.
22 cze 16:32
mateuszteusz: bezendu − napisałem przecież że są to słowa ludzi na innych forach. Ja wiem czym obecnie
zajmuje się elektronika
22 cze 16:42
52: bezendu co ty się tak unosisz
spokojnie
22 cze 17:28
Draghan: bezendu, wyluzuj.
Skoro mało o niej wie, to właśnie niech idzie do technikum!
Się
dowie.
Ja studiuję automatykę i robotykę na PG.
Niestety przez około rok czasu nie mogłem u siebie znaleźć pracy w zawodzie.
22 cze 19:07
Metis: Ja z perspektywy czasu wybrałbym
dobre technikum. Podkreślam "dobre" bo w dużej liczbie
technika to gromada "wieśniaków" zebranych z okolicznych wsi, których IQ nie przekracza 80...
Bynajmniej tak jest w moim regionie. A przebywanie z takimi ludźmi jest ...
W technikum możesz wyrobić sobie przynajmniej kwalifikacje.
A w liceum i tak uczę się sam i tak... Sam jesteś kowalem swojego losu
Jeśli popsujesz maturę, to wychodząc z technikum zawsze "masz coś w ręku".
22 cze 19:32
mateuszteusz: Draghan a mógłbyś mi w wolnym czasie opisać jak wygląda ten kierunek? Interesuje mnie jak
to wygląda w poszczególnych latach itd. Czy w laboratoriach tworzycie już jakieś "roboty" czy
narazie to pusta teoria?
I tak z ciekawości zapytam: co zdawałeś na maturze i jak Ci poszła?
oczywiście jeżeli wolisz
zachować to w tajemnicy to będę musiał to uszanować
22 cze 19:33
mateuszteusz: Metis − " Jeśli popsujesz maturę, to wychodząc z technikum zawsze "masz coś w ręku". "
W jednym zdaniu zawarłeś powód dla którego właśnie wybrałem technikum
Dziękuję serdecznie za zainteresowanie się tematem i wypowiedzenie swojego zdania
22 cze 19:35
kyrtap: Metis jaki znawca
22 cze 19:38
Metis: No wiesz
22 cze 19:44
kyrtap: powinieneś zostać doradco zawodowym
22 cze 19:46
52: mateuszteusz interesuje cię Automatyka i Robotyka ?
22 cze 19:47
Metis: Patryk kto wie
Może
mówca motywacyjny
22 cze 19:50
5-latek: Metis bardzo nieładnie
Miałem Cie za chłopca rozumnego i ogarniętego .
Nie można tak nikogo ponizac i wypowiadać takich opinii
Ja sam jestem ze wsi (mieszkam tam u siebie od 1961r do teraz .
Nie raz ci wieśniacy potrafią sie lepiej uczyc i zachować niż miastowi . Czasami rece opadaja
22 cze 19:52
Draghan: Kończę pierwszy rok, nie wiem do końca jak to wygląda na dalszych semestrach.
Pierwszy rok to głównie matematyka i fizyka. Laboratoria na razie to taka trochę ściema jest.
Głównie robisz nudne pomiary... Chyba najlepiej zorganizowane są laboratoria z programowania.
Mam nadzieję, że później się to zmieni.
Na wydziale Elektrotechniki i Automatyki na kierunku Automatyka i Robotyka dosłownie koszą
studentów fizyką. Ludzie mają pozaliczane wszystko, prócz fizyki. Ostatnio po egzaminie
wyszedł z sali jeden student i mówi: "Ku**a, już szósty raz tego nie zdałem". Szósty raz,
gdzie oblany przedmiot poprawia się dopiero w następnym roku. Studia inżynierskie, które
trwają 3.5 roku, a koleś szósty raz do tego podchodził.
Dużo zależy też od prowadzących dany przedmiot. Możesz być nawet dobry z czegoś, ale jak
dostaniesz jakiegoś niefajnego prowadzącego, możesz mieć problem nawet z samym zaliczeniem,
nie mówiąc o jakiejś sensownej ocenie.
Na wykładzie z metod numerycznych profesor powiedział: "na magisterce się zaczyna rozkręcać, na
inżynierce nie ma nic ciekawego"...
Ale żeby iść na magisterkę, trzeba zrobić
inżyniera.
Wszystko zależy tak naprawdę od Ciebie. Studia to taki... stan (?), gdzie tylko od Ciebie
zależy, co chcesz rozwijać. Jeśli ma się dobrych prowadzących i odpowiednie zainteresowania (w
miarę kompatybilne z kierunkiem), to studia pomogą Ci rozwinąć skrzydła.
mateuszteusz: Interesuje mnie od pewnego czasu wszystko co jest związane z nowoczesną technologią, tworzeniem
zautomatyzowanych urządzeń itd
Znajomy siostry kończył AiR na PWr i często rozmawiałem z nim na ten temat.
52: I jak ma pracę
?
Na PWr jest podobnie jak u
Draghana i nie ma tak że na coś jest kładziony nacisk, wszystko
zależy od prowadzącego i od ciebie
22 cze 19:57
kyrtap: co do 5− latka się zgodzę sam pochodzę ze wsi
22 cze 20:00
Metis: 5−latku mam na myśli "wieśniaków" rozumianych jako osoby, które nie chcą się uczyć, itd...
A nie ludzi mieszkających na wsi
Stąd cudzysłowie.
22 cze 20:03
mateuszteusz: Pół roku temu pracował w Poznaniu, ale miał ofertę pracy z Francji − czy przyjął nie mam
pojęcia, ponieważ od tego czasu nie miałem z nim kontaktu.
22 cze 20:04
5-latek: Czesc
kyrtap
To jest już nas dwóch
Draghan: Nie można dzielić ludzi na "miastowych" i "wsiowych". W dzisiejszych czasach to czysty absurd,
globalizacja robi swoje. A żeby oceniać kogoś na podstawie pochodzenia, to już też nie te
czasy... W Średniowieczu to jeszcze przechodziło.
Smutna prawda jest taka, że większość ludzi jest głupia. Nie poradzisz.
Draghan: A ja też praktycznie całe życie mieszkałem na wsi.
Wieś jest fajna. ^^ I to powietrze o
świcie...! @.@
22 cze 20:05
52: szybko zmieniacie temat
22 cze 20:07
kyrtap: najlepsze jest powietrze latem po burzy mega ^^
22 cze 20:12
52: albo z wczesnego rana
22 cze 20:13
kyrtap: albo pieczonki latem ale teraz to już rozmarzyłem więc kończę
22 cze 20:16
Metis: Nie bierzcie tego do siebie. Nie chciałem Was urazić
22 cze 20:19
Draghan: Ja się nie czuję urażony, spoko loko.
Nawet mi to do głowy nie przyszło.
22 cze 20:38
mateuszteusz: Obecnie coraz więcej dzieci rodzi się na wsi, wiec te dysproporcje będą z roku na rok coraz
większe
23 cze 13:29