matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie różniczkowe
Ola:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu!
dy
x
−ylny+ylnx=0
dx
21 cze 18:47
Mariusz:
Zamień różnicę logarytmów na logarytm ułamka i skorzystaj z podstawienia dla równania jednorodnego
21 cze 18:51
Mariusz:
dy
x
−(ylny−ylnx)=0
dx
dy
y
x
−yln
=0
dx
x
dy
y
y
−
ln
=0
dx
x
x
dy
y
y
=
ln
dx
x
x
y=ux u'x+u=ulnu u'x=ulnu−u
u'
1
=
u(lnu−1)
x
du
dx
=
u(lnu−1)
x
ln|ln|u|−1|=ln|x|+C ln|u|−1=Cx ln|u|=1+Cx u=e
1+Cx
y
=e
1+Cx
x
y=xe
1+Cx
21 cze 19:01
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick