ROwnanie wymierne
Pawelek: Moglby ktos rozwiazac te rownanie wymierne?
21 cze 18:08
Kacper:
A własne działania?
21 cze 18:09
21 cze 18:32
pigor: ..., no to np. tak :
xx−1 =
12|x−2|+2 /*2(x−1) i x−1≠0 ⇔ 2x = (x−1)(|x−2|+4(x−1) i (*)
x≠1 ⇔
⇔ ( x < 2 i x≠1 i 2x = (x−1)(−x+2+4) ) v ( x ≥2 i 2x = (x−1)(x−2+4) ) ⇔
⇔ ( x < 2 i x≠1 i 2x = (x−1)(−x+6) ) v ( x ≥2 i 2x = (x−1)(x+2) ) ⇔
⇔ ( x < 2 i x≠1 i 2x = −x
2+7x−6 ) v ( x ≥2 i 2x = x
2+x−2 ) ⇔
⇔ ( x < 2 i x≠1 i x
2−5x+6= 0 ) v ( x ≥2 i x
2−x−2= 0 ) ⇔
⇔ ( x < 2 i x≠1 i (x−2)(x−3)= 0 ) v ( x ≥2 i (x−2)(x+1)=0 ) ⇔
⇔ ( x < 2 i x≠1 i (x=2 v x=3) ) v ( x ≥2 i (x=2 v x= −1) ) ⇔
⇔ x∊∅ v x=2 ⇔
x=2 − szukane rozwiązanie danego równania . ...
21 cze 18:35
Pawelek: Wiec w rownaniach z wartoscia bezwzgledna mam podac tylko wspolna liczbe?
21 cze 19:08
Metis: Co to znaczy wspólna liczba...?
21 cze 19:09
pigor: ..., bredzisz... nie wiem skąd ten wniosek ; tu tylko
traf chciał, że"wyszła" ta jedna liczba (zbiór jednoelementowy);
równie dobrze mógł to być inny zbiór skończony, a nawet przedział ,
a więc co tylko sobie życzysz

. ..
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a pojęcia wspólna liczba nie ...istnieje; jeśli już to
możemy mówić np. o wspólnym elemencie zbiorów liczbowych .
21 cze 20:05