układy nierówności
isia: ( |x−y| ≤6
( |y| ≥ |x|
Jak mogę to przekształcić, żeby dało się narysować?
21 cze 17:56
Kacper:
Skorzystać z definicji np
21 cze 17:57
isia: jakiej definicji?
21 cze 17:57
pigor: ..., np. tak :
|x−y| ≤ 6 i |y| ≥ |x| ⇔ −6 ≤ y−x ≤ 6 /+x i ( y ≤ −|x| v y ≥ |x| ) ⇔
⇔ x−6 ≤ y ≤ x+6 i ( y ≤ −|x| v y ≥ |x| ) i w tym momencie już możesz
sobie to narysować :
x−6 ≤ y ≤ x+6 − nieskończony "pa" punktów między prostymi y=x ± 6
oraz
suma mnogościowa punktów poniżej wykresu y= −|x| oraz powyżej y=|x| ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
część wspólna punktów tej sumy i punktów "pasa" jest geometrycznym
rozwiązaniem danego układu nierówności. ...
21 cze 18:11
Kacper:

coś takiego
21 cze 19:04
pigor: ..., dokładnie to, a więc ma już wszystko
isia, tylko brakuje jej słowa ...

:
21 cze 19:52