Dziedzina funkcji dwóch zmiennych
Grzesiek: Narysuj na płaszczyźnie dziedzinę dwóch zmiennych:
z = ln|xy|. Warunek to xy > 0, a to będzie gdy: x ≠ 0∧ y ≠ 0, Więc odpowiedzią jest cała
płaszczyzna za wyjątkiem samego środka, gdzie daję "kółeczko otwarte".
Proszę o opinię.
21 cze 17:36
Kacper:
Nie, bo jak x=−2, a y=3 to iloczyn xy<0, czyli logarytm rzeczywisty nie istnieje.
21 cze 17:58
Grzesiek: "x=−2, a y=3 to iloczyn xy<0".
Zgadza się tylko |−6| = 6. W zadaniu występuje wartość bezwzględna z iloczynu.
21 cze 18:02
Kacper:
Nie zauważyłem

Nie zmienia to faktu, że punkt (0,5) nie pasuje

− wyciągnij wnioski.
21 cze 18:08
pigor: . z= ln|xy| ma sens ⇔ xy≠0 ⇔ x≠0 i γ≠0 , czyli graficznie, bo
rzecz dzieje sie na płaszczyźnie R
2 z układem XOY , to będzie
oprócz prostych : x=0, czyli osi rzędnych i y=0 , czyli osi odciętych ,
a więc "cała" płaszczyzna
oprócz osi układu XOY. ...
21 cze 18:51
Grzesiek: Po chwili też się zorientowałem, że zero w żadnej z liczb nie wchodzi w grę, więc warunek to
x≠0 lub y≠0.
21 cze 20:05