Proszę o pomoc :))
help: Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
⎧ my−9x=−4
⎩ mx−y=m
jest para liczb (x,y) spełniająca nierówność x+y≥1?
21 cze 17:30
Metis: Najszybciej metodą wyznaczników.
21 cze 17:31
loool: ale chyba coś zepsułam, bo nie chce mi wyjść...
21 cze 17:34
Metis: Pokaż obliczenia, sprawdzimy.
21 cze 17:34
help: | | 4 − m2 | |
Wyszło mi x= |
| |
| | 9 − m2 | |
21 cze 17:38
pigor: ..., to może sprawdzę np. tak:
my−9x= −4 i mx−y= m /*m ⇔ my−9x= −4 i −my+m
2x= m
2 /+stronami ⇔
⇔ m
2x−9x= m
2−4 i y=mx−m ⇔ x(m
2−9)= m
2−4 i y= m(x−1) i (*)
m≠±3 ⇒
| | m2−4 | | m2−4 | | 5m | |
⇒ x= |
| i x=m ( |
| −1)=...= |
| , zatem |
| | m2−9 | | m2−9 | | m2−9 | |
| | m2−4 | | 5m | |
x+y ≥1 ⇒ |
| + |
| ≥ 1 /* (m2−9)2 ⇒ |
| | m2−9 | | m2−9 | |
⇒ (m
2−4)(m
2−9) + 5m(m
2−9) − (m
2−9)
2 ≥0 ⇔ (m
2−9)(m
2−4+5m−m
2+9) ≥0 ⇔
⇔ (m
2−9)(5m+5) ≥0 ⇔ (m+3)(m−3)(m+1) ≥0, stąd i z (*) ⇔
m∊(−3;−1> U (3;+∞) .
21 cze 17:58
help: Dziękuję
21 cze 18:07
help: A jeszcze takie zasadnicze pytanie co zrobiłeś w miejscu ..., że wyszła ci taka liczba?
21 cze 18:20
pigor: ..., no wiesz ... robiłem to w pamięci, ale niech ci będzie :
| | m2−4 | | m2−4 | | m2−9 | |
x= m ( |
| − 1)= m ( |
| − |
| = |
| | m2−9 | | m2−9 | | m2−9 | |
| | m2−4−m2+9 | | 5 | | 5m | |
= m |
| = m |
| = |
| i to tyle . ...  szkoda, że |
| | m2−9 | | m2−9 | | m2−9 | |
nie oszczędziłeś mi jednak tego czasu na zwykłe odejmowanie ułamków
21 cze 18:43