matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
szymi:
We wrześniu przeważnie 3 dni w tygodniu jest deszczowo. Obliczyć prawdopodobieństwo, że dwa spośród trzech dni będą pogodne. Jak się do tego zabrać? Można prosić o wskazówki?
21 cze 15:38
szymi:
Czy tak?
3
2
4
7
3
7
144
p(X=2)=
2
3
*2 =
349
3
2
2
1
*3
=
= 3
2
1
*1
21 cze 15:45