aa
Hugo: Hugo wyprowadza wzora
izoterma −> t = const
W = ∫
ba p * dV
z Clapeyrona
pv = nrT
p = nrT/v
W = ∫
ba nrT/v dV = nrT∫ 1/v dV = nrT lnV |
ba 
(....)
izobara −> p = const
W = ∫
ba p dV = p∫
ba dV = p(V
b − V
a)
adiabata

i Hugo średio wie ~.~
http://scr.hu/2pdc/02xgi
| V1k | |
∫pdV = i tutaj rozszerzasz mnoższąc |
| i wyciągasz pVk1 przed całke ;−; |
| Vk | |
i tu nie rozumiem tego jak możesz wymnażać przez dwie różne (?) no bo V
k =?= V
1k
druga rzecz

HUGO JEST PO CAŁKACH JUZ WKONCU WTEDY UMIAŁ TYLKO POCHODNE

wgl sie pochwale
z egzaminu analiza II z zerówki dostalem 4.0

także coś tam umiem.
| 1 | | 1 | | Vk | |
więc analizując samą całkę ∫ |
| = ∫Vk−1 = |
| * Vk = |
| wychodzi |
| Vk | | −k +1 | | −k+1 | |

wgl czemu jest zawsze po dV
Hugo: Dziękuję, czytałem tą strone nim to napisałem
pV
k = pV
k
w innych pracach podstawialśmy za p = nrT/V i były różne stałe, idąc tą teorią
to: nrT = p
1V
1k?

brzmi niesensownie