Równanie stycznej
kapar: Znaleźć równanie takiej stycznej do wykresu funkcji f(x)=arctgx która jest prostopadła do
prostej y=−2x, plus rysunek z wykresem i prostymi. POMOCY
21 cze 14:43
kapar: Baardzo proszę o pomoc
21 cze 15:35
J:
| | 1 | |
f'(x) = |
| ... i wyznacz x0 |
| | 1 + x2 | |
21 cze 15:37
J:
styczna: y = f'(x0)(x − x0) + y0
21 cze 15:39
kapar: a skąd ta 1/2?
21 cze 15:43
J:
| | 1 | |
bo prostopadła do y = −2x ma wspóczynnik kierunkowy |
| |
| | 2 | |
21 cze 15:45
J:
x0 = 1 lub x0 = −1 .... policz y0 w tych punktach i podstaw do równania stycznej
21 cze 15:51
kapar: a jak bd to f(x0)?
21 cze 16:02
kapar: skąd te x0=1 lub −1?
21 cze 16:06