Mediana
Luiza: jak policzyć medianę gdy mam 20 wyrazów a wyrazy 10 i 11 są w innych przedziałach. chodzi mi o
szereg rozdzielnczy przedziałowy
21 cze 12:54
21 cze 12:59
Luiza: a jeszcze takie pytanie jak zaznaczyć P(X>czegoś) na dystrybuancie i gęstości
21 cze 13:21
Qulka: znaleźć to coś na osi X i odczytać wartość dystrybuanty na osi Y potem 1 − odczytane =
P(X>coś)
21 cze 13:48
Qulka: na wykresie gęstości znaleźć na osi X to coś i zamalować pole pod wykresem na prawo od tego
21 cze 13:49
Qulka:

P(X>coś) = 1−F
dla dystrybuanty
21 cze 13:51
Qulka:

dla gęstości
21 cze 13:53
Luiza: a jak by wyglądało gdyby np. P (2<X<4)?
21 cze 14:09
Qulka: zamaluj X większe niż 2 i mniejsze niż 4
21 cze 14:10
Luiza: A jak zaznaczamy graficznie mode i kwartyle np. dolny?
21 cze 14:17
Qulka: moda to X dla tego najwyższego punktu na gęstości
21 cze 14:19
Qulka: kwartyle trzeba policzyć albo z dystrybuanty jak y =1/4=0,25 (dolny) lub y=3/4=0,75 (górny)
21 cze 14:20
Luiza: a moda na wykresie dystrybuanty?
21 cze 14:25
Qulka: ten najbardziej stromy kawałek... lepiej z gęstości i wtedy ten X na dystrybuancie
21 cze 14:27