zadanie
Lidia: 9x+2*3x−3=0
21 cze 12:43
trele: 9x + 6x − 3 = 0
15x − 3 = 0
15x = 3
21 cze 12:46
Janek191:
Czy jest tak :
9
x + 2*3
x − 3 = 0 ?
21 cze 12:47
trele: w takim razie
3
2x + 2* 3
x − 3 = 0
(3
x)
2 + 2*3
x −3 = 0
t
2 + 2t − 3 = 0
i z deltyy
21 cze 12:52
J:
albo ... t2 + 3t − t − 3 = 0 .... i rozłóż na czynniki
21 cze 12:58
Janek191:
Co z Lidią ?
21 cze 12:59
Szpela: 9x+2*3x−3=0
9x+6x−3=0
15x−3=0
15x=3 /:15
21 cze 13:03
pigor: ..., coś mi się zdaje , że miało to być ...

to :
9
x+2*3
x−3=0 ⇔ 3
2x+2*3
x−3=0 ⇔ 3
2x−3
x+3*3
x−3=0 ⇔
⇔ 3
x(3
x−1)+3(3
x−1)=0 ⇔ (3
x−1)(3
x+3)=0 ⇔ 3
x−1=0 ⇔
x=0 . ...
21 cze 17:39