Pochodna kierunkowa
bezendu:
Obliczyć pochodną kierunkową funkcji f(x, y) = x
√x2+y4 w punkcie (x
0, y
0) = (1, −1)
| | π | |
w kierunku wersora tworzącego kąt |
| z dodatnią częścią osi X |
| | 4 | |
tg45
0=1 więc druga współrzędna tego 1 a jak ustalić pierwszą współrzędną ?
21 cze 12:36
21 cze 12:47
bezendu:
@J ale zanim policzę wektor kierunkowy muszę policzyć jego długość wektora i stąd moje pytanie
pierwszą mogę wziąć dowolną ? bo druga to tg450=1
21 cze 12:50
J:
wersor ma długość 1 , a do pochodnej kierunkowej potrzebujesz tylko jego wspórzędne
21 cze 12:52
J:

i policz jego współrzędne
21 cze 12:56
21 cze 13:11
J:
i wszystko się zgadza ... w tym co podałeś wektor ma długość √10 ,
a w tym zadaniu mamy długość 1 , zatem wektor kierunkowy taki, jak Ci podałem
21 cze 13:20
J:
akurat patrzyłem na pierwszy przypadek ... stąd
√10
21 cze 13:23
bezendu:
czyli jak mam podany jakiś punkt i kąt α
np (2,3) α=180 v[2,tg1800 ] tak ?
21 cze 13:26
J:

to jest Twój wektor kierunkowy: v = [ −1,0] ( bo jego długość to 1 )
wektor kierunkowy obliczasz ze wzoru:
21 cze 13:36
bezendu:
no ja wiem, że wekotr kierunkowy wyznaczam z tego wzoru, ale żeby to wyznaczyć muszę mieć
długość |v| a do tego potrzebne mi sa współrzędne wektora. Zaraz wstawię rozwiązanie.
21 cze 13:38
21 cze 13:50
bezendu: up
21 cze 14:00
J:
pochodne dobrze .... obliczeń nie sprawdzałem
21 cze 14:05
bezendu:
Obliczenia, też

Dziękuje bardzo. Mogę jeszcze Cię wykorzystać ?
21 cze 14:13
J:
dawaj ... nie ja , to ktoś inny
21 cze 14:14
bezendu:

Mam całkę podwójną
| | x2 | |
∬D |
| dxdy i obszary y=x x=1 xy=4 |
| | y2 | |
D=1≤x3
?
21 cze 14:21
bezendu:
Chodzi czy dobrze mam obszar
21 cze 14:21
J:
lepiej będzie odwrócić kolejność całkowania

podziel y na dwa zkresy: 1 ≤ y ≤ 2 orz 2 ≤ y ≤ 4 i ospowiednio funkcje : x = f(y)
21 cze 14:24
Qulka: x do 1 do 2
21 cze 14:26
bezendu:
1≤x≤2
a nie mogę tak zostawić ?
21 cze 14:34
J:
możesz
21 cze 14:39
bezendu:

Obliczyć dwoma sposobam ∬
D √ydxdy obszar ograniczony y=x
2 y=1
−1≤x≤1
a y ?
jeden sposób to całka iterwoana a drugi ?
21 cze 14:41
J:
x2 ≤ y ≤ 1
21 cze 15:00
bezendu:
Ok, a wiesz jaki to jest drugi sposób policzenia tego bo jakoś nie mogę wpaść ?
21 cze 15:08
J:
zmiana kolejności całkowania : 0 ≤ y ≤ 1 0 ≤ x ≤ √y
21 cze 15:10
bezendu:
ok
21 cze 15:10
J:
tak policzymy połowę, czyli wynik razy 2 lub −√y ≤ x √y
21 cze 15:12
bezendu:
w tej pierwszej całce chyba ten drugi obszar całkowania to
bo funkcja y=x ogranicza z dołu

?
21 cze 18:29