całka
K: ∫tcos(dt/t) −prosze o pomoc
21 cze 12:34
J:
taki jest zapis ?
21 cze 12:39
K: dokładnie taki tylko bez nawiasu, chciałam żeby był bardziej czytelny
21 cze 12:40
21 cze 12:43
K: Zadanie jest takie: Stosując odpowiednie podstawienie a następnie całkując przez części
obliczyć całkę ∫x3cos(x2)dx
21 cze 12:44
K: pomyłka po podstawieniu wyszło mi ∫tcosdt/3
21 cze 12:45
J:
to przepisuj dokładnie treść, a nie swoje wypociny ... podstaw x2 = t , potem przez części
21 cze 12:50
J:
dostajesz całkę: 2∫t*costdt .... v' = cost v = −sint
u = t u' = 1
21 cze 12:54
J:
| | 1 | |
sorry ... przed całką ma być: |
| |
| | 2 | |
21 cze 12:55
K: No dobra, a jak dalej
21 cze 12:57
K: a co z potęgą ?
21 cze 12:59
J:
| | 1 | | 1 | |
= − |
| t*sint − |
| ∫sintdt = ....licz dalej |
| | 2 | | 2 | |
21 cze 12:59
J:
| | 1 | |
przed calką ma być : + |
| ∫sintdt |
| | 2 | |
21 cze 13:00
K: no okej ale chyba wyjdzie ∫cos(dt/2)3
21 cze 13:05
J:
ile wynosi całka: ∫sintdt = ?
21 cze 13:06
K: −cosx+C.. pytam tylko co z tą potęgą 3 stopnia
21 cze 13:14
J:
patrz: ∫x
3cos(x
2)dx = ∫x
2*cos(x
2)*x*dx = ...
| | dt | |
podstawiamy x2 = t , 2xdx = dt ⇔ xdx = |
| |
| | 2 | |
| | dt | | 1 | |
... = ∫t*cost* |
| = |
| ∫tcostdt .... widzisz teraz ? |
| | 2 | | 2 | |
21 cze 13:26
K: aa okej dzięki za pomoc i cierpliwość
21 cze 13:30